Recensioner

Linda och Valentin: Shingouzlooz Inc.

onsdag 12 augusti, kl 16:50 av 0 kommentarer

Linda och Valentin färdas till en fjärran planet där de tänker gripa börsandroiden Zi-Pone, galaxens främsta ekonomiska brottsling, samtidigt som androiden är i full färd med att fånga in en kvanton: den dyraste fisken i hela universum, värd två tusen av en rumtidsagents årslöner. Medan den sluge Zi-Pone försöker köpslå med Linda och Valentin dyker plötsligt shingouzerna upp, jagade av en skogstokig monsieur Albert, och i tumultet råkar androiden tappa sitt huvud som hamnar i den flyende fiskens mage.

Orsaken till monsieur Alberts jakt på shingouzerna visar sig bero på att de skaffat sig äganderätt till Jorden genom sitt nystartade företag Shingouzlooz Inc. som skickat ut en tidssond tre miljarder år bakåt i tiden och därmed helt lagligt koloniserat planeten eftersom livet ännu inte uppstått på Jorden. Problemet är bara att de förlorat företaget, och därmed Jorden, på kortspel till Sha-Oo, världsslukaren, vars kosmiska tumlare slukar världshav på olika planeter som Sha-Oo sedan säljer till högstbjudande.

Nu är goda råd dyra och medan Linda och monsieur Albert reser till Sha-Oo för att förhandla om äganderätten till Jorden så stannar Valentin kvar för att reparera shingouzernas teletransportör, samtidigt som Galaxitys chef flåsar honom i nacken när det gäller gripandet av Zi-Pone, vars huvud vilar i kvantonens mage, en fisk som skulle vara huvudrätten vid en bankett för galaxens största brottssyndikat vilka nu hotar att mörda Valentin om fisken inte levereras i tid. En baggis med andra ord.

Sedan 2011 har Pierre Christin och Jean-Claude Mézières, skaparna av den klassiska science fiction-serien Linda och Valentin, gett olika serieskapare fria händer att skapa egna fristående berättelser med Christin och Mézières karaktärer. Först ut var Jakolassens rustning av Manu Larcenet (2011, utgiven på svenska av Cobolt 2018) och därefter följde Shingouzlooz Inc. 2017 som gavs ut på svenska av Cobolt sommaren 2020.

Shingouzlooz Inc. är författad av Wilfrid Lupano, som bland annat gjort den mycket läsvärda och ordlösa serieboken Un Océan d’amour (tecknad av Grégory Panaccione) och tecknad av Mathieu Lauffray, som bland annat illustrerat Xavier Dorisons albumserie Long John Silver som gick som följetong i svenska Fantomen-tidningen 2010-2013.

Lupano och Lauffray har gjort ett imponerande jobb med Shingouzlooz Inc. som går helt i Christin och Mézières anda med mycket knas, action och härliga referenser från vår egen tid skildrat genom science fiction-genrens glasögon samt mycket snygg design och episkt coola varelser och miljöer vilket blivit seriens signum genom åren. Förutom den invecklade men härligt finurliga handlingen så ryser jag av obehag när världsslukaren Sha-Oo suckar att Jordens vatten är osäljbart eftersom människan förgiftat det med plast, hormonstörande ämnen och tungmetaller samt skrattar gott när hans grisiga förslag att massproducera kloner av Linda för att hon är ”universums skönaste rymdagent” möts med en kosmisk spark i magen.

Teman som rovdrift på naturen, miljöförstöring, kolonialism, sexhandel, rätt till sin egen kropp och snabba cash gör Shingouzlooz Inc. till ett mycket läsvärt fristående äventyr med Linda och Valentin och jag hoppas få se ännu mer av den varan även i framtiden.

Manus: Wilfrid Lupano
Illustration: Mathieu Lauffray
Förlag: Cobolt
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...