Recensioner

Something is Killing the Children, Vol. 1

lördag 18 juli, kl 00:42 av 1 kommentar

Den lilla staden Archer’s Peak befinner sig i chock. På bara två veckor har nio barn dödats på ett bestialiskt sätt, 14 saknas och antalet ökar för varje dag som går. De första dagarna var medierna på plats men nu svarar de inte ens när man ringer. Sheriffen vet inte var han ska börja men teorin är att det rör sig om en rabiessmittad björn. Unge James vet dock var det rör sig om men vågar inte berätta det för vem skulle tro honom? Tre av hans vänner dödades och om James inte hade trillat i en ravin så skulle även han blivit ett offer för den varelse som tog hans vänners liv. Nu lider han av mardrömmar och skuldkänslor och till råga på allt tror flera av stadens invånare att James är skyldig till morden. James vet att han är oskyldig men vem skulle tro honom om han sa att det bor ett blodtörstigt monster i skogen som är på jakt efter barn? Alla vet ju att monster inte finns på riktigt…eller? Den förtvivlade och livrädde James vet inte vad han ska ta sig för när han plötsligt möter en främmande ung kvinna vid bussterminalen. En kvinna som inte är intresserad av vad han sa till polisen utan vad han verkligen såg. För hon har mött många monster förut och tänker döda varelsen som satt skräck i Archer’s Peak men det är bråttom…mycket bråttom.

24 juli är det dags för årets utdelning av Eisner Awards där kategorin Best New Series är en av många höjdpunkter. Här kan man hitta flera titlar som jag läst och njutit av, såsom Invisible Kingdom och Once & Future, men serien som är min storfavorit, och som jag älskat ända sedan första numret dök upp, är utan tvekan Something is Killing the Children av James Tynion IV och Werther Dell’Edera.

Tynion är en mycket flitig författare hos DC Comics, framförallt i Batmans eget universum där han bland annat jobbat på titlar som Batman Eternal och flaggskeppet Detective Comics innan han fick ta över själva huvudserien Batman efter Tom King från och med #85 (2019), men han har också skapat ett knippe egna serier hos BOOM! Studios, såsom The Woods, trilogin Memetic, Cognetic och Eugenic samt UFOlogy och The Backstagers. 

Something is Killing the Children var från början tänkt som en serie one-shots där seriens protagonist, monsterjägaren Erica Slaughter, dyker upp i olika städer som en mystisk naturkraft, löser ett problem (som bara hon kan) och sedan drar vidare till nästa stad. ”There are so many monsters out there and her journey never really ever ends and nobody gets to really understand her”, som Tynion själv uttrycker det. Under själva arbetet med serien skedde dock en förändring där Something is Killing the Children växte till att bli ett pågående äventyr som helt utspelas i Archer’s Peak och som dessutom blev en mycket personlig berättelse för Tynion själv.

Det är sålunda ingen slump att den unge pojken som klarat sig undan monstret heter James och inte heller den påtagliga inspirationen av Stephen Kings klassiker Det men vad som på ytan verkar vara en historia som vi sett förut och vet hur den slutar visar sig vara något av det bästa och mest spännande jag läst på mycket länge. Till att börja med är karaktären Erica Slaughter inget annat en fantastisk. En ung kvinna med märkligt uppspärrade ögon (som vittnar om alldeles för lite sömn), hyperintelligent, jävligt kaxig och med en svada som kan knocka den bäste kriminalutredare redan i första ronden. Hon vet precis vad hon håller på med och skyr inga medel när det gäller att döda ett eller flera monster. Planeringen är rigorös och även den väl tilltagna arsenalen av vapen som hon fyller sin kundvagn med innan hon rullar ut den i skogen iförd sin bandana med huggtänder på.

Historien blir aldrig löjlig eller skrattretande utan istället ligger fokus på nattsvart terror och skräck som man kan ta på och inte minst skam och skuldkänslor när det gäller James. Det som gör serien extra bra är att Erica är den tröstande äldre personen som vi alla önskar att vi hade haft vid vår sida när man var rädd för mörkret. Ärlig utan att vara för hård och som alltid bekräftar ens känslor. Trots att Erica är knepig och ofullkomlig så är hon den perfekta mellanhanden mellan vår egen värld och den mardrömslika terrorn och jag kan inte nog understryka hur mycket jag gillar henne, och serien.

En annan faktor som gör Something is Killing the Children till en lysande serie är själva illustrationerna av italienaren Werther Dell’Edera och den sublima färgläggningen av Miquel Muerto och även om serien skulle bli lottlös på Eisnergalan så hoppas jag verkligen att den får en ännu större läsekrets så att jag kan njuta av många volymer i framtiden. Rekommenderas varmt!!!

Manus: James Tynion IV
Illustration: Werther Dell'Edera
Färgläggning: Miquel Muerto
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Rikard says:

    Den är sjukt bra! Längtar efter vol 2!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...