Nyheter och tips

Nikki

lördag 5 september, kl 23:33 av 0 kommentarer

Nikki ska börja gymnasiet och känner sig ensammast i hela världen. Förutom att hon måste lämna det trygga kompisgänget på ön i Bohuslän där hon bor och gå upp i svinottan för att ta färja och buss till Göteborg så brottas Nikki med känslor av skuld och skam. Hennes föräldrar och andra vuxnas tjat om hennes vikt, nyttig mat och BMI tär på henne och samtidigt har Nikki många obesvarade frågor om sin egen sexualitet. Hon tittar på killar för att alla andra gör det men hur känns det när man är lesbisk? Känns det som att kolla på en kille när man kollar på en tjej? Hur fan vet man om man är lesbisk?

2017 gav Syster förlag ut fyra mycket läsvärda titlar – Kaninhålet (Berit Viklund), Ta mig härifrån (Emma Ahlqvist), I slutet av regnbågen (Bitte Andersson) och Djupet (Karin Gafvelin) – och i december 2019 kom Åsa Schagerströms (f.d. Grennvall) broderade serie Urmodern. Nu är det dags för två nya titlar från förlaget: En trasig historia av Marie Tillman och så ytterligare en svensk debutant, nämligen Malin Skogberg Nord vars seriebok Nikki som handlar om att hitta sig själv och framförallt, den första kärleken.

I mycket levande och härlig blyerts tecknar Malin ett varmt och innerligt porträtt av den unga Nikki i en historia om att våga bryta mot normen, tro på sig själv och att fullständigt hänge sig åt en annan människa som älskar en tillbaka. Redan första dagen på gymnasiet känner Nikki att hon har svårt att passa in men samtidigt fascineras hon av nya pronomen och hennes klasskamraters avsmak när det gäller doften av kött i skolmatsalen. Snart blir hon kompis med Lo som rasar över ”BMI-propaganda” och att vuxna bara bryr sig om längd och vikt men aldrig bryr sig om hur man egentligen mår. Mötet med Lo öppnar sakta men säkert en ny värld för en Nikki, en värld där hon vågar ifrågasätta, skita i vad vuxna tycker, lyssna på sig själv och vara social och normal…som Lo.

Manus: Malin Skogberg Nord
Illustration: Malin Skogberg Nord
Förlag: Syster förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...