Recensioner

Kent State – fyra döda i Ohio

lördag 3 oktober, kl 22:27 av 0 kommentarer

”Tin soldiers and Nixon’s coming
We’re finally on our own
This summer I hear the drumming
Four dead in Ohio”

Så lyder början på låten ”Ohio”, skriven av Neil Young och framförd av gruppen Crosby, Stills, Nash & Young. En kraftfull protest och reaktion mot det meningslösa våldet som skördade fyra unga studenters liv och skadade ytterligare nio när Ohios nationalgarde öppnade eld med skarpladdade vapen på Kent State-universitetets campus 4 maj 1970. Denna händelse, tillsammans med dess för- och efterspel, är utgångspunkten för Derf Backderfs senaste seriebok som gavs ut i USA i september 2020 och även i en svensk utgåva i översättning av Johan Andreasson från förlaget Kaunitz-Olsson.

Bakom namnet Olsson i förlagsnamnet döljer sig Thomas Olsson, serieskapare och tidigare förläggare på både Galago och Kartago innan han startade eget förlag tillsammans med Martin Kaunitz 2019. Under Thomas tid hos Kartago publicerades Derf Backderfs två mest kända serieböcker på svenska, nämligen Sopigt och Min vän Dahmer, och det är glädjande att Kaunitz-Olsson fortsätter att ge ut Backderfs verk på svenska.

De tidigare böckerna har alla präglats av Backderfs egna upplevelser blandat med ett minutiöst och djuplodat journalistiskt grävjobb som imponerar stort på mig som läsare. I Sopigt fick vi både följa hans korta karriär som sopgubbe och även en grundlig genomgång av återvinningsindustrin i största allmänhet och i den hyllade, och även filmatiserade, Min vän Dahmer hans skoltid med den jämnårige Jeffrey Dahmer som visar hur en nördig tonåring förvandlades till en av USA:s mest ökända seriemördare.

Kent State – fyra döda i Ohio börjar med den 11-årige Backderfs minnen från 1970. Först hans chock när nationalgardet dyker upp i hans hemstad Richfield för att slå ned protester från strejkande arbetare och sedan i familjens vardagsrum när president Nixon tillkännager att USA nu bestämt sig för att utvidga kriget och invadera Kambodja. Nixons ödesdigra beslut i en tid där USA redan var ett splittrat land när det gällde det långdragna kriget i Vietnam skapade nya protester och upplopp och det som började som en fredlig protest på Kent State-universitetet, 3 mil från hans hem, skulle inom några dagar urarta i en blodig slakt på oskyldiga unga studenter.

Backderfs senaste verk är återigen en imponerande uppvisning i grävande journalistik där han skickligt belyser alla sidorna i det starkt politiserade USA vid den här tidpunkten. Studenter som sågs som vänstervridna vildar och revolutionärer av vissa och där poliser, militärer eller ”helgkrigare” i nationalgardet var som ett rött skynke för andra. Det som lyfter boken till ett mästerverk är skildringen av de vanliga människorna som råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt, såsom Jeff Miller, Allison Krause, Sandy Scheuer och Bill Schroeder. Backderf lyckas teckna levande porträtt av dessa studenter som tyvärr inte överlevde kulregnet. Deras planer, drömmar, oro och glädje som släcktes när de bara var mellan 19 och 20 år gamla.

Hela boken är som ett långsamt crescendo fyllt av rykten, paranoia och misstänksamhet från bägge lägren som når sitt klimax i Backderfs version av studentfotografen John Filos Pulitzerprisbelönade och ikoniska foto av Mary Ann Vecchio som skriker ut sin sorg vid Jeff Millers döda kropp. Kulornas banor och skador skildras brutalt grafiskt och detta tillsammans med det lika kaotiska efterspelet där ingen dömdes för skjutningen skapar en gnagande känsla av vanmakt, ilska och hopplöshet när man lagt ifrån sig boken.

I år är det 50 år sedan skottdramat i Ohio och även om nationalgardet inte sätts in mot fredliga protesterande studenter längre så ger händelsen ändå perspektiv åt dagens hårt politiserade USA, eller som Crosby, Stills, Nash & Young sjunger i slutet på låten ”Ohio”: ”Why” och ”How many more?”.

Manus: Derf Backderf
Illustration: Derf Backderf
Förlag: Kaunitz-Olsson
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...