Recensioner

Stay

onsdag 30 september, kl 16:14 av 0 kommentarer

Roland har planerat den perfekta semestern för sin flickvän Fabienne. Allt är bokat, betalt och klart och hela den veckolånga vistelsen vid den idylliska lilla badorten är prydligt nedtecknad in i minsta detalj i Rolands fickkalender. Eftersom de anländer innan incheckningen har börjat parkerar de bilen och beslutar sig för att ta en promenad längs med stranden när en kraftig vind får en metallskylt att slita sig och helt sonika dekapiterar Roland. Alla runt omkring chockas svårt av denna bisarra olyckshändelse men Fabienne är helt nollställd. Istället för att avbryta semestern och planera fästmannens begravning så beslutar hon sig för att genomföra vistelsen på egen hand. Allt är ju redan bokat och klart, så varför inte?

Lewis Trondheims fantastiska Maggy Garrisson är en av de bästa serier jag läst i år och jag var därför extra sugen på ytterligare en av hans böcker som nyligen översatts till engelska, nämligen Stay, illustrerad av Hubert Chevillard och nominerad både till en Eisner Award och en Harvey Award 2020.

Efter den brutala inledningen vandrar Fabienne runt som ett spöke i paradiset där hon passivt betraktar alla lyckliga människor som gör det man brukar göra på en semester: sola, bada, äta gott, njuta av vackra solnedgångar, gå på olika uppträdanden, och så vidare. Av en slump råkar hon bekanta sig med en av lokalinnevånarna, nämligen den excentriske Paco, som äger en liten presentbutik men som också har en udda hobby. Han är närmast maniskt intresserad av märkliga och bisarra dödsfall och kan inte sluta prata om den stackars turisten som blev halshuggen av en metallskylt som blåste iväg av vinden.

Stay lyckas både med konststycket att vara totalt bisarr och samtidigt skildra Fabiennes märkliga sorgeprocess. De flesta handlar inte rationellt när en olycka inträffar men hennes beslut att genomföra semestern trots det inträffande får många, framför allt hennes och Rolands närmaste, att tro att hon är i svår chock, vilket hon bestämt förnekar. Visst, de hade rest dit för att diskutera sin framtid, kanske flytta ihop och eventuellt skaffa barn, men Fabiennes reaktion vittnar på ett vemodigt sätt om att hon kanske inte var redo. Istället får hon oväntad och ensam betänketid i ett soligt paradis fullt av lyckliga människor och hennes samtal om livet och döden med hennes nyfunna platoniska vän Paco är kanske precis vad hon behöver för att gå vidare i livet.

Paco försäkrar för Fabienne att hans säregna hobby inte går ut på att gotta sig i andra människors olycka, tvärtom. Den påminner honom om dödens nyckfullhet och om hur viktigt det är att leva, här och nu, som om det var den sista dagen i ditt liv och det är en filosofi som jag kan skriva under på alla dagar i veckan.

Manus: Lewis Trondheim
Illustration: Hubert Chevillard
Förlag: Lion Forge
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...