Krönikor och åsikter

Andreas årskrönika 2017

söndag 31 december, kl 19:14 av 2 kommentarer

Ytterligare ett härligt serieår är snart till ända och 2017 års höjdpunkt för min egen del var intervjun med Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson inför releasen av deras efterlängtade seriealbum Vei – bok 1. Detta var min första intervju men definitivt inte min sista med svenska serieskapare och hela processen var oerhört inspirerande för min egen del och gav mersmak. Tack så mycket Sara och Kalle för att ni ställde upp och jag ser verkligen fram emot det avslutande albumet med Vei som beräknas komma ut hösten 2018.

Vad gäller Shazam.se i övrigt så har jag djupdykt i författaren Donny Cates utmärkta verkkatalog och efter mitt besök på Stockholms Internationella Seriefestival beslutade jag mig också för att läsa och recensera alla serier som nominerats till årets Urhunden vilket ytterligare befäste vilket underbart serieland Sverige är. Festivalen är oerhört inspirerande och berikande och jag ser verkligen fram emot nästa festival som går av stapeln på Kulturhuset i Stockholm 5-6 maj 2018.

När det gäller filmer och TV-serier som bygger på tecknade serier så har jag ännu inte tittat på varken Legion eller The Gifted men jag njöt i fulla drag av andra säsongen av Preacher och Netflix lyckades också göra en hyfsat bra första säsong med Punisher. Årets bottennapp blev däremot Iron Fist och Inhumans som lyckades skjuta skyhögt över målet både när det gäller skådespelare, taffligt manusarbete, pajiga kostymer och allt annat som jag helst av allt bara vill glömma att jag sett. DC Extended Universe lyckades med konststycket att inte bara leverera sin bästa film hittills utan också årets bästa film: Wonder Woman med en perfekt Gal Gadot i huvudrollen. Marvel Studios kom på god andra plats med Guardians of the Galaxy 2 med flera odödliga scener som ”I’m Mary Poppins, y’all!” eller alla sköna referenser till David Hasselhoff.

Nu raskt över till årets bästa-lista 2017:

10. ÅRETS BÄSTA SVENSKA ALBUM: VEI – BOK 1

2017 bjöd på en mängd bra svenska serier, såsom Martilo och helgonet (Sanatorium Förlag) av Fabian Göranson, Berit Viklunds fantastiska debut Kaninhålet (Syster Förlag) och Dennis Gustafssons hett efterlängtade fortsättning på Viktor Kasparssons äventyr i Viktor Kasparsson 6: Helvetets fasor (Albumförlaget), men årets bästa svenska album enligt mig var utan tvekan Vei- bok 1 (Kartago Förlag) av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson. En underbar uppvisning i skön fantastik, djuplodade karaktärer, oklanderligt världsbygge och dessutom är hela anrättningen kryddad med en helt unik version av mytologin om asagudarna som känns helt rätt i tiden.

9. ÅRETS BÄSTA ALBUM: MY FAVORITE THING IS MONSTERS

Att My Favorite Thing is Monsters av Emil Ferris är ett mästerverk och en av de mest fascinerande serieskapelserna genom tiderna står utom allt tvivel och om man dessutom lägger till den minst sagt besvärliga processen med att färdigställa och publicera den samt det faktum att det är Emil Ferris debutverk så är den inget annat än ett stordåd. En underbar och personlig blandning av mordmysterium, uppväxtskildring, 1960-talets Chicago, Robert Crumb och i synnerhet monsterserier gör My Favorite Thing is Monsters till en modern klassiker och ett album som jag rekommenderar varmt till både monsterdiggare och serieälskare.

8. ÅRETS BÄSTA DIGITALA SERIE: BARRIER

När det gäller webbserier så har mitt läsande under 2017 mest bestått av att utforska pågående klassiker som Karl Kerschls The Abominable Charles Christopher, Lady Sabre & The Pirates of the Ineffable Aether av Greg Rucka och Rick Burchett och den fenomenala Space-Mullet av Daniel Warren Johnson. Lite nya webbserier har det ändå blivit och precis som de två tidigare åren så går Årets bästa digitala serie till Panelsyndicate och Brian K. Vaughan, Marcos Martin och Muntsa Vicentes serie Barrier om språkförbistring, utomjordingar och immigration som är en uppvisning i visuellt berättande.

7. ÅRETS BÄSTA AVSLUT: SILVER SURFER

Efter 47 nummer avslutades Revival med flaggan i topp efter fem år men den serie som knöt ihop säcken bäst var Silver Surfer av Dan Slott och makarna Mike och Laura Allred. Slutet på Norrin Radd och Dawn Greenwoods öden och äventyr genom galaxerna var både hisnande, hjärtskärande och underbart på samma gång och en uppvisning i skickligt historieberättande som jag sent kommer att glömma.

6. ÅRETS BÄSTA MINISERIE: 4 KIDS WALK INTO A BANK

Av alla miniserier jag läst under året så vill jag särskilt lyfta fram God Country av Donny Cates och Geoff Shaw, Ether av Matt Kindt och David Rubín samt den mycket läsvärda The Dregs från Black Mask Studios. Vinnare blir dock en annan höjdare från Black Mask Studios, nämligen 4 Kids Walk Into a Bank av Matthew Rosenberg och Tyler Boss som är en svart komedi om ett nördigt kompisgäng i tolvårsåldern som kommer på den geniala planen för att hindra att en av kompisarnas pappa ska göra något dumt som att råna en bank: de beslutar sig för att råna banken själva istället.

5. ÅRETS BÄSTA ENSKILDA NUMMER: THE WICKED+THE DIVINE #33

Första numret av Mister Miracle var en briljant uppvisning i serieberättande där Tom King och Mitch Gerads inte lämnade något åt slumpen men det enskilt bästa numret för året stod ändå Kieron Gillen och Jamie McKelvie för i The Wicked+The Divine #33. Med avslutningsfrasen ”Am I the only one who didn’t see that coming?” sammanfattas hela den sjätte arcen som vände upp och ner på hela seriens koncept med gudar som tar mänsklig gestalt med 90 års mellanrum. Nu tvingas jag istället få det angenäma nöjet att läsa om hela serien från början vilket ska bli en sann fröjd.

4. ÅRETS BÄSTA TECKNARE: DANIEL WARREN JOHNSON

När det gäller att utse årets tecknare så är konkurrensen stenhård och smaken som baken men jag har några favoriter från året som gått. Först ut har vi Nick Derington som var en mycket trevlig bekantskap i nya Doom Patrol samt med sina snygga omslag till Mister Miracle. David Rubín är också en favorit med sin sköna cartoony-liknande stil som förgyllde Ether, Black Hammer och pågående Black Hammer-spinoffen Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil samt att han nu även tecknar fortsättningen på John Arcudis spännande serie Rumble. Mitch Gerads var bra redan i The Sheriff of Babylon men i Mister Miracle når han ännu större höjder. Att Black Magick återvände i stort majestät var en av årets höjdpunkter och jag kan inte få nog av Nicola Scotts skickliga illustrationer. Om jag måste välja bara en så faller lotten på Daniel Warren Johnson vars nya serie Extremity både är en skön blandning av science fiction och fantasy samt dessutom präglad av hans känsla för drama, action och skönt världsbygge.

3. ÅRETS BÄSTA FÖRFATTARE: GREG RUCKA

När jag började planera min årskrönika var jag helt säker på att jag skulle ge titeln Årets författare till Jeff Lemire som imponerat stort under året med sina egna serier Black HammerSherlock Frankenstein & The Legion of Evil och Royal City, serieromanen Roughneck samt flera bra titlar från Marvel med Moon Knight i spetsen, men besvikelsen över ytterligare en halvdan volym med Descender gjorde att jag valde en författare som inte verkar ha någon lägstanivå överhuvudtaget. Med en ny följetong av Wonder Woman, en fördjupning av Lazarus redan fantastiska världsbygge i Lazarus: X+66, den rysligt spännande fortsättningen på hans ”witch-noir” Black Magick samt den förträffliga nya serien The Old Guard om odödliga legoknektar så lyfter jag hatten för Greg Rucka vars grundliga research och fingertoppskänsla för mediet är häpnadsväckande.

2. ÅRETS BÄSTA NYA SERIE: MISTER MIRACLE

Redan nämnda The Old Guard av Greg Rucka och Leandro Fernandez samt Extremity av Daniel Warren Johnsson är alla nya serier för året som förtjänar att hyllas lite extra men serien som tog mig med storm under 2017 var inte helt oväntat Mister Miracle av Tom King och Mitch Gerads. Både en underbar hyllning till hundraårsjubilaren Jack Kirby, som skapade karaktären, samtidigt som den spränger gränserna för själva mediet och dessutom, på ren svenska, en jävligt bra serie som jag rekommenderar varmt.

1. ÅRETS BÄSTA PÅGÅENDE SERIE: BLACK HAMMER

Flera av de pågående serierna jag följer nådde nya och oanade höjder under 2017, såsom The Wicked+The Divine av Kieron Gillen och Jamie McKelvie, East of West av Jonathan Hickman och Nick Dragotta, Monstress av Marjorie Liu och Sana Takeda och Injection av Warren Ellis, Declan Shalvey och Jordie Bellaire men Black Hammer av Jeff Lemire och tecknarna David Ormston och David Rubín, som jag utsåg till Årets bästa nya serie 2016, skruvar upp förstärkaren till elva i andra volymen och presenterar dessutom en lysande karaktär, i ett redan imponerande persongalleri, i Black Hammers dotter Lucy Weber.

Det var allt för det här året. Jag har ännu inte hunnit utforska alla nya serier från 2017 som jag hade tänkt mig men tänkte reparera den skadan 2018 så håll ukik efter recensioner av Redlands av Jordie Bellaire och Vanesa R. Del Ray, Crosswind av Gail Simone och Cat Staggs, Black Bolt av Saladin Ahmed och Christian Ward samt fortsättningen på Lady Killer av Joëlle Jones.

Under 2018 ser jag som vanligt fram emot Stockholms Internationella Seriefestival och den här gången har jag planerat att besöka festivalen bägge dagarna så jag inte missar allt det göttiga. När det gäller nya serier för 2018 så blir det en utforskning av Berger Books (den legendariska redaktören Karin Bergers egna etikett hos Dark Horse Comics), ytterligare en spinn-off från Jeff Lemire och Dean Ormstons ”Hammerverse” med Doctor Star & The Kingdom of Lost Tomorrows (tecknad av Max Fiumara) samt naturligtvis Vei – bok 2 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson. Gott nytt serieår!!!

Kommentarer

  1. Pärka says:

    Som vanligt eminent skrivet Andreas. Ser också mycket fram emot vad Karen Berger hittar på med Berger Books. Hon är lite av en husgud i och med att Vertigo Comics är vad som fick mig att fastna för seriernas fantastiska värld. Av den första vågen av Berger Books tycker jag framför allt att ”The Seeds” av Ann Nocenti och David Aja verkar intressant.
    Ett alldeles förträffligt gott nytt serieår önskas till alla er på Shazam!

  2. Andreas says:

    En får tacka och bocka. ”The Seeds” är också den titel jag själv ser fram mest emot från Berger Books med ”Mata Hari” som god tvåa.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...