Recensioner

Injection, Vol. 3

onsdag 27 december, kl 16:03 av 0 kommentarer

En jordbävning i Cornwall orsakar ett jordras som avslöjar en okänd och uråldrig stencirkel under Mellion Moor men innan arkeologer och andra forskare får glädjefnatt över denna upptäckt måste man utreda varför skelettet efter en nyligen avliden man kedjats fast runt cirkelns mittsten. Maria Kilbride och Vivek Headland är upptagna, uppdraget passar inte för agenten Simeon Winters och Robin Morel jobbar numera åt den brittiska regeringen så honom vill Maria inte ens ta i med tång. Kommunikationsspecialisten Brigid Roth är som klippt och skuren för jobbet däremot och hon upptäcker snart att liket och stencirkeln döljer en hednisk portal till ”The Other World” och den övernaturliga artificiella intelligensen ”Injection”, som Maria, Brigid och de övriga medlemmarna i Cultural Cross-Contamination Unit skapat mot bättre vetande, tänker använda sig av detta tillfälle för sina egna störda och apokalyptiska planer.

Om jag skulle rensa i katalogen av allt jag läser i serieväg så finns det några titlar jag inte skulle kunna undvara för allt smör i Småland: Saga och Paper Girls, Southern Bastards, Lazarus och Black Magick, The Wicked+The Divine, East of West, Black Hammer och Harrow County samt naturligtvis Injection av Warren Ellis, Declan Shalvey och Jordie Bellaire.

Jag har under året börjat prenumerera på Ellis nyhetsbrev ”Orbital Operations” som gett mig mycket kött på benen när det gäller denna moderna brutala thriller som mästerligt blandar högteknologisk science fiction, övernaturlig folktro och svart humor, bland annat det faktum att Ellis har planerat fem volymer och att varje volym är en hyllning till en klassisk brittisk karaktär inom populärkulturen: Första volymen (som fokuserar på Maria Kilbride) är en hyllning till Nigel Kneales skapelse Professor Bernard Quatermass, en extremt intelligent forskare med hög moral inom brittiska rymdprogrammet som räddar mänskligheten från diverse utomjordiska hot; andra volymen (Vivek Headland) är en hyllning till privatdetektiven Sherlock Holmes som inte behöver någon närmare presentation; tredje volymen (Brigid Roth) har hämtat inspiration från Doctor Who, fjärde (Simeon Winters) James Bond och den avslutande femte volymen med Robin Morel kommer förmodligen vara inspirerad av en mäktigt brittisk trollkarl, typ Merlin.

Doctor Who-inspirationen i tredje volymen av Injection är märkbar: dels använder sig Brigid av en extremt avancerad högteknologi som gör det möjligt för henne att scanna sin omgivning och hon har även sin alldeles egna ”Tardis” fast hon kallar teknologin ”Sheela”. Väl framme vid Mellion Mor behöver hon en chaufför och Emma Beaufort blir därmed versionen av ”doktorns följeslagare”.

Förutom denna sköna blinkning till brittiska populärkulturella klassiker så är mycket sig likt i tredje volymen. Underbar knivskarp dialog med plötsliga och oväntade sparkar i skrevet, som när Injection själv avslöjar att han lärt sig mycket om vår värld via porr på nätet och att hans slutsats är att han är en pojke: ”I’m a thrusting, pumping needle-dicked thing. I must be a boy”. I övrigt får vi möta den mystiska och diaboliska Professor Derwa Kernick som vet alldeles för mycket om den okända stencirkeln och dess kopplingar till ondskan, att den kan aktiveras med hjälp av generatorer eller ännu bättre: ett rejält åskväder.

Declan Shalvey är som vanligt i högform och bjuder på flera underbara dialogfria scener och Jordie Bellaires färgläggning fångar perfekt både stämning och övernaturlighet, framförallt älskar jag när det blir mörkare och kallare i rummet när Professor Kernick berättar om stencirkelns hemligheter eller den dramatiska och nagelbitande finalen när ”dörren” öppnas till ”The Other World”.

Ytterligare en underbar och stämningsfull slowburner kan läggas till handlingarna och jag är övertygad om att fjärde volymen, som fokuserar på agent Winters, kommer att leverera ännu mer dramatik och spänning, speciellt nu när Robin Morels kontrollbehov och nya mäktiga position som landets Breaker’s Yard fått honom att vända sig mot sina tidigare kollegor inom 3CU för att lösa problemet med Injection på egen hand.

Manus: Warren Ellis
Illustration: Declan Shalvey
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...