Recensioner

Injection, Vol. 1

lördag 17 oktober, kl 23:39 av 1 kommentar

InjectionV1_Cover_362_556_s_c1Den topphemliga tankesmedjan Cultural Cross-Contamination Unit, bestående av fem medlemmar med olika specialistkunskaper som vetenskap, magi, datorer, logik och strategi, har fått ett mycket viktigt uppdrag: att ge mänskligheten en rejäl skjuts in i framtiden. Hur löser man ett sådant avancerat problem utan att bryta mot fysikens lagar? Efter att ha slagit sina kloka huvuden ihop kommer de på att lösningen är en smältdegel av alla deras olika expertiser – en emulator som är ett ickebiologiskt och ickefysiskt artificiellt medvetande. En injektion i systemet. Det visar sig dock att 3CU:s skapelse inte är speciellt foglig. Istället för att speeda upp evolutionen luras den och spelar spratt vilket får katastrofala följder för mänskligheten. Världens undergång är nära och 3CU tänker göra allt i sin makt för att stoppa sin skapelse.

Injection-3-SpreadEfter tre genomläsningar av denna mycket spännande sci fi-thriller är jag helt såld. Det som i Injection #1-2 mest gav mig bryderier faller slutligen på plats i en mycket skickligt uppbyggd berättelse som dessutom ger mig kalla kårar. Människan som leker Gud, magi som ursprung till det vi idag kallar vetenskap, ett väsen med sjuk humor som leker med folkliga legender och myter är bara några ingredienser i denna synnerligen välsmakande och långsamt kokande gryta skapad av tre mästerkockar: Warren Ellis, Declan Shalvey och Jordie Bellaire.

4i0us0Vi är bara fem nummer in i denna fantastiska historia och även om vi fått en del kött på benen när det gäller karaktärerna, speciellt det galna geniet Maria Kilbride och den gåtfulle Robin Morel som vägrar erkänna att han är en magiker, har vi bara skrapat lite på ytan. Injection har redan levererat allt det jag önskade och lite till och den har stor potential att bli något av det bästa jag någonsin läst om alla inblandade fortsätter i samma majestät. Ellis dialog är otroligt bra med ett härligt språkligt flyt, träffsäker jargong och svart humor. En av mina favoriter är när man får reda på vem berättarrösten tillhör, något som kom helt oväntat och fick mina nackhår att krulla sig. En av de mer roliga detaljerna är att det verkar råda brist på kött och brödprodukter vilket seriens huvudpersoner ofta dystert konstaterar. Shalvey använder sig för det mesta av fyra enkla paneler per sida vilken ger ett skönt och bedrägligt lugn åt hela anrättningen och varje avvikelse från detta mönster ger önskvärd effekt. Bellaire är som vanligt fenomenal och vissa scener hade inte varit detsamma utan hennes skickliga fingertoppskänsla.

injection-600x353Injection är en riktig slow burner som ger mig belöning efter fem nummer och serien återkommer till min stora glädje i januari 2016 med Injection #6 där Vivek Headland utreder ett fall med en mordisk sandwich. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Warren Ellis
Illustration: Declan Shalvey
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Niklas says:

    Gör en SuperLike på denna recensionen 🙂

    Den första arcen i Injection är väldigt bra!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...