Recensioner

Ether, Vol. 1: Death of the Last Golden Blaze

söndag 23 juli, kl 23:55 av 0 kommentarer

Boone Dias är åter på besök i den magiska världen som kallas ”The Ether” men något står inte rätt till. Efter att rikets portvakt Glum gett honom en spark i rätt riktning, som han brukar göra för att han ska komma till huvudstaden Agartha, meddelar Glum att han fått i uppdrag av borgmästaren att eskortera Boone direkt till fyrtornet i staden eftersom borgmästaren behöver hans hjälp. Boone är nämligen en forskare från Jorden som varit fascinerad och besatt av The Ether i många år och hans rationella tänkande har flera gånger löst olika magiska problem men också gjort att flera av rikets invånare anser att han är lika trevlig som en finne i röven. Som vetenskapsman ägnar sig Boone åt logiska slutsatser och noggrant studerande av bevismaterial och i hans ögon finns det med andra ord inget magiskt med The Ether utan allt har en logisk förklaring. Väl framme vid toppen av fyrtornet visar det sig att han fått en extra svår nöt att knäcka eftersom rikets svurne väktare The Blaze mördats av magiska kulor och spåren leder i vanlig ordning till Boones farligaste motståndare – Lord Ubel, Agarthas huvudbibliotekarie och bevarare av all känd kunskap.

Årets upplaga av San Diego Comic-Con lider mot sitt slut och denna tillställning brukar också bjuda på digital rea av flera serier från de amerikanska förlagen. Sålunda inhandlade jag första volymen av Matt Kindt (Divinity, Dept. H, Grass Kings) och David Rubíns (The Rise of Aurora West, The Fall of House of West, Black Hammer) nya serie Ether för en spottstyver.

Redan från början sugs man in i denna härliga blandning av magi och Sherlock Holmes med en väldigt bra karaktär i huvudrollen. Anslaget är skönt cartoony, humoristiskt och med glimten i ögat men när serien kommit halvvägs skiftar tonen dramatiskt och blir både mörk och sorgset vemodig. Boones besatthet av The Ether har gjort honom oumbärlig som vetenskaplig detektiv i det magiska riket med det har kostat honom dyrt. För varje vecka han stannar går det ett år på Jorden (vilket märks när han återvänder till sitt högkvarter i Venedig, tilltufsad och grånad) och själva processen att transportera sig till The Ether innebär att man i stort sett ska vara villig att offra livet varje gång. Lägg där till hans tidigare assistent och sedermera hustru Hazel som varnade honom för The Ether efter ett traumatisk besök som barn men Boones nyfikenhet förvandlades till besatthet och det har inte bara kostat honom hans bästa år.

Ether är en visuell njutning från första till sista rutan tack vare David Rubíns dynamiska stil och härliga färgpalett och det verkar inte finnas någon gräns för hans fantasifulla skapelser. För att vara en serie av Matt Kindt så är genomföringen rätt enkel utan att vara banal och han blandar rapp dialog med grubblande inre dialog. När man väl börjat läsa Ether är den omöjlig att lägga ifrån sig och första volymen är också bara början på serien även om det är oklart när fortsättningen kommer. Det finns gott om frågetecken kvar att reda ut och jag är definitivt spänd på mer äventyrligheter med Boone Dias i centrum. Om man vill se mer av David Rubíns härliga alster så är det bara att hoppa på Jeff Lemires Black Hammer där Rubín hoppat in som gästtecknare och han kommer även att teckna seriens första spin-off, Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil (premiär i oktober), som utspelas i samma superhjälteuniversum.

Ether är en mycket trevlig överraskning samt en av årets bästa nya serier och jag rekommenderar den varmt.

Manus: Matt Kindt
Illustration: David Rubín
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...