Recensioner

Silver Surfer, Vol. 5: A Power Greater Than Cosmic

torsdag 21 december, kl 14:56 av 0 kommentarer

Silver Surfer och Dawn Greenwood fortsätter sina spännande äventyr genom världsrymden, bland annat gör de ett besök i dimensionen The Casino Cosmico där man kan spela om allt och Silver Surfer råkar spela bort både sin bräda och förmågan att uttala bokstaven ”B”. Vidare hamnar de i gapet på den gigantiska rymdvalen Jumbonox The Giganormous där vi får höra berättelsen om den supermodiga mikroskopiska hjälten Tiny Harold; planeten Inkandessa 4 som består av en värld av levande hologram där Dawn och Silver Surfer missade sin första dans samt när de stoppade universums undergång med hjälp av Silver Surfers skapare Galactus, nu i hans roll som ”The Bringer of Life”. Men deras största och sista äventyr väntar bakom kröken när Dawn och Surfer återvänder till Jorden för att träffa Dawns nyfödda systerdotter men upptäcker att hennes far hastigt gått bort. Silver Surfer gör allt i sin makt för att hjälpa den förkrossade Dawn och trots att de med gemensamma krafter lyckas vända den nedåtgående spiralen så har Dawn en sista önskan: att Surfer använder sina kosmiska krafter så att Dawn kan träffa sin pappa en sista gång.

Efter två volymer på sammanlagt 29 nummer är det så dags att ta farväl av en Marvels bästa titlar genom tiderna och den helt klart bästa Silver Surfer-serien jag läst och då räknar jag även in Stan Lee och John Buscemas klassiker från sent 60-tal. Dan Slott och paret Mike och Laura Allred har skapat en modern klassiker, full av upptäckarglädje, satir, komik, värme och glimten i ögat som gör den helt unik på seriehyllorna och men den poetiskt episka finalen (som fick mitt hjärta att blöda och till och med gav mig en tår i ögonvrån) så knyter Slott & co ihop säcken på ett otroligt bitterljuvt och samtidigt värdigt sätt.

Jag tänker inte spoila avslutningen utan rekommenderar alla älskare av riktigt bra serier att utforska serien i sin helhet, för även om den haltar lite i mitten så lyckas den berätta en relativt kontinuitetsfri saga som visar en annan sida av den vanligtvis buttre och allvarlige som håller högtravande monologer om sin egen olycka och mänsklighetens dårskap. Här i sällskap av den livsbejakande människan Dawn som vill uppleva äventyr och se hela kosmos, deras spirande kärlekssaga och alldeles underbara äventyr.

Om du vill läsa en avslutad Marvel-serie utan att bli ruinerad så tycker jag att du ska skaffa dig alla fem volymerna av Silver Surfer men förbered dig på att ha näsdukar redo när du närmar dig slutet.

Manus: Dan Slott
Illustration: Mike Allred
Färgläggning: Laura Allred
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...