Recensioner

Black Hammer, Vol. 2: The Event

fredag 13 oktober, kl 11:23 av 0 kommentarer

Joseph Weber är en socialarbetare som jobbar på ett sopkök i Spiral Citys slumkvarter när han hittar en svårt skadad och döende superhjälte i en mörk gränd på vägen hem till sin fru Lorraine. Den stora och märkliga hammaren som ligger bredvid den sargade kroppen kallar på Joseph och när han vidrör den förvandlas han till Black Hammer och förflyttas samtidigt till New World där han får möta Starlok, Lord of the Lightriders. Där får han reda på att universum lever i ständig fara att de mörka krafterna ska ta över, förkroppsligad av Starloks tvillingbroder, den kosmiska despoten Anti-God, och att Joseph Weber, nu i rollen som Black Hammer eftersom hammaren funnit honom värdig, är den mäktigaste och viktigaste pusselbiten i försvaret mot ondskan. Utan honom kommer balansen mellan gott och ont att kollapsa och New World, vår egen planet Jorden, ja, hela kosmos kommer att vara i fara.

Men Joseph är bara en socialarbetare i Spiral Citys slum och de behöver honom också, så han går motvilligt med på att ikläda sig rollen som Black Hammer med allt vad det innebär…men han kommer alltid att prioritera sin stad och familj främst. En familj som snart utökas till tre personer när hans dotter Lucy föds, hon som nu, tio år efter att Spiral Citys mäktigaste hjältar försvarade Jorden från Anti-God, äntligen har hittat dem livslevande i den gudsförgätna hålan Rockwood. Hon har ingen aning om hur hon kom dit och hon undrar också varför hennes pappa inte finns ibland dem.

Den 27 dec dyker andra samlingen av Black Hammer upp, Dark Horse Comics serie skapad av Jeff Lemire och Dean Ormston som jag utnämnde till 2016 års bästa nya serie i min årskrönika och som jag följt i lösnummer sedan starten. Serien fortsätter här i mina ögon i samma sköna anda som innan och den blir bara bättre och bättre med fler och djupare karaktärsporträtt, en alltmer spännande grundhandling samtidigt som den är en kärleksfull hyllning till allting som jag älskar med superhjälteserier.

Andra volymen fokuserar på far och dotter Weber där vi i Joseph Webers fall får en annorlunda twist på den klassiska frasen ”med stora krafter kommer stort ansvar” när den hängivne familjefadern prioriterar dotterns 10-årsdagen framför att rädda universum. Själva karaktären Black Hammer har starka likheter med Marvels Thor där Joseph bland annat använder hammaren på samma sätt som den halte och lytte Dr. Donald Blake gjorde för att byta skepnad och Black Hammers hemvist New World är en skön mix av Asgård, Inhumans och Kirbys New Gods. Ju längre serien pågår desto mer tydligt blir det också varför den heter just Black Hammer och andra volymens avslutande och mäktiga cliffhanger lovar väldigt gott för fortsättningen.

Seriens stora nya stjärna är helt klart dottern Lucy Weber som nu också är fången i Rockwood. Hennes skarpa intellekt och yrke som undersökande journalist med fräscha och nyfikna ögon rör runt i grytan hos de uppgivna gamla hjältarna där någon funderar på självmord och andra bara har gett upp. Hon upptäcker bland annat att böckerna om stadens historia på biblioteket är  blanka och att händelser upprepas på samma sätt som en ny dag i den lysande TV-serien Westworld.

Förutom den spännande grundhandlingen så får vi också reda på att både Golden Gail, Barbalien och Abraham Slam hade lagt supercapen på hyllan och gjort sig redo för pensionering när ödet ville annorlunda. Scenen med Abraham som i ett patetiskt försök att hotta upp sin dräkt men där hans nya garderob visar sig bli hans största fiende är hysteriskt rolig. Där finns också en starkt vemodig känsla med denna trio som berör ämnen som ålder, utanförskap och drömmar som slås i kras.

Mike Mignolas variantomslag till Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil #1

Andra volymen av Black Hammer består av #7-11 samt #13 där #12 är en fristående berättelse om Lucys liv innan hon hittade superhjältarna i Rockwood. Anledningen till att den inte är med i samlingen är att den fungerar som en prolog till Black Hammers första spinoff, Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil, som har premiär nu i oktober. Denna spinoff om några av superskurkarna i Jeff Lemire och Dean Ormstons växande ”Hammerverse” är tecknad av den fenomenale David Rubín (Aurora West, Beowulf, Ether) som också tecknat prologen Black Hammer #12 samt #9 som är en historia om Colonel Weirds första möte med androiden Talky-Walky, hon som levt hela sitt liv på en värld som hatar kolbaserade livsformer och alltid drömt om att upptäcka nya världar. Just det faktum att Lemire och Ormston har mer på lager när det gäller sitt Hammerverse känns extra spännande och vi får även stifta bekantskap med andra superteam i seriens andra volym som The Golden Family och Y-Force plus Starloks Lightriders.

Skottie Youngs variantomslag till Black Hammer: Age of Doom #1 (april 2018)

Själv är jag helt besatt av den här serien och kommer att läsa allt, inklusive Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil, och längtar till april 2018 då huvudserien drar igång igen som ny pågående serie med namnet Black Hammer: Age of Doom. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Dean Ormston, David Rubín
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...