Recensioner

East of West, Vol. 7

fredag 17 november, kl 23:55 av 0 kommentarer

Året är 2066, Apokalypsens tredje år, och Endless Nations huvudstad Machine City belägras av profeten Ezras armé av pilgrimer. Till den döende hövdingen Narsimhas förvåning leds dock inte armén av Ezra Orion utan Narsimhas egen brorson och arvtagare Wolf som mirakulöst överlevt striden med Ezras bestialiska hejduk och nu själv blivit den levande profetian efter att ha inmundigat Ezra när Wolf var i sin vargskepnad. Under tiden fortsätter Konfederationens president Archibald Chamberlain med sin egen agenda där han köpslår med kungariket New Orleans för att ha ryggen fri och undanröjer Unionens Madame President Antonia LeVay genom att sponsra en revolution. Archibalds blickar är dock mest fixerade på Xiaolian, Amerikanska folkrepublikens ordförande, Dödens brud och mor till Babylon. Han har redan försökt lönnmörda Xiaolian i hennes eget hem, vilket han också mer än gärna medger när hon kontaktar honom och hans dräpande följdfråga blir: ”What are you going to do about it now?”

De flesta av mina favoritserier kommer från Image Comics och är serier som jag följt sedan starten under flera år. Hit räknar jag den alltid lika hyllade succéserien och rymdoperan Saga av Brian K. Vaughan och Fiona Staples, Rick Remender och Wes Craigs Deadly Class om en lönnmördarskola på 80-talet, Kieron Gillen och Jamie McKelvies moderna gudasaga The Wicked + The Divine samt det dystopiska krigsdramat Lazarus av Greg Rucka och Michael Lark. Alla väldigt olika serier i sig med en unik egen känsla och röst men den serien som seglat upp högst på min topplista, efter en teatralisk och överdramatisk inledning, är utan tvekan East of West av Jonathan Hickman och Nick Dragotta. Uppenbarelseboken à la Hickman kryddad med science fiction-western och Game of Thrones är några av seriens ingredienser, full av melodrama, intriger, bibliska actionscener och ett imponerande persongalleri.

Nu när serien gått in i tredje andningen, eller mer korrekt Apokalypsens tredje år, är den ostoppbar och hejdlöst spännande och jag njuter i fulla drag varje gång jag får nävarna på nästa del. Sjunde volymen är helt klart den bästa hittills där snaran dras åt ytterligare kring Xiaolian, Endless Nation får en ny hövding, LeVay darrar inför folkets revolution och den mästerligt skildrade ränksmidaren Archibald Chamberlain kluckar förtjust i bakgrunden medan han tuggar på sin långa cigarr. Precis som i ett avsnitt av Game of Thrones så får man bara följa skilda delar av hela seriens ensemble (Apokalypsens tre ryttare skymtar bara förbi som hastigast och Döden och hans son Babylon roar sig på vägen hem i några korta scener) men vi får också lite mer kött på benen när det gäller Archibald och framförallt blir vi varse att han inte bara är en listig och hänsynslös politiker utan också en revolverman av rang.

Sjunde volymen får högsta betyget och det enda negativa är den långa väntan på nästa volym av en mina absoluta favoritserier.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Dragotta
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...