Recensioner

Världens sämsta syster

tisdag 18 juni, kl 14:15 av 0 kommentarer

När Dani får reda på att hon äntligen ska få ett syskon vet hennes glädje inga gränser, men inget blir som hon föreställt sig. Hennes mamma har träffat en ny kille och syskonet ifråga är ingen liten söt bebis med krulligt hår, mjuka kinder och knubbiga lår utan killens tonårsson Jujje: en glutenintolerant svartrockare som dessutom har en skäggagam som husdjur.

Dani, som aldrig haft någon pappa eftersom hennes mamma valde att bli inseminerad i Danmark, har svårt att komma över chocken att få både en bonuspappa och bonusbror, flytta till andra sidan stan, lämna sin bästis Minna och börja på en ny skola, men drömmen om ett riktigt syskon väcks åter till liv när hon träffar den nye klasskompisen Elton. Han och Dani är så lika, bland annat samma fräknar och action-haka, men hon får också reda på att Elton har två mammor vilket bara kan betyda en sak: Elton är ett donatorbarn precis som hon och chansen att han är hennes biologiske bror måste vara minst 99%. Nu måste Dani bara lära känna Elton lite mer innan hon avslöjar denna fantastiska hemlighet: Att de är syskon!

Författaren och illustratören Elin Lindell har gett ut en mängd barnböcker, antingen helt själv eller tillsammans med andra författare och på flera olika förlag, samt jobbat som illustratör på Kamratposten i många år. Hennes senaste verk, serieboken Världens sämsta syster, kom ut på Alfabeta bokförlag 2023 och är nominerad till Barnradions bokpris 2024 samt Urhunden i kategorin 2023 års bästa originalsvenska seriebok. Det är en alldeles förträfflig, vansinnigt rolig och mycket träffsäker skildring av livet när man närmar sig tonåren. Oron och rädslan för förändring, längtan efter att de stora drömmarna ska slå in samt klurigheten och fantasirikedomen hos ett barn som snart tar ett stort steg in i högstadieåldern.

Världens sämsta syster är en riktig bladvändare som man aldrig vill ska ta slut, mycket tack vare den fina samklangen mellan bild och text och alla de mångbottnade och levande karaktärerna. Här bjuds det på dansk språkförbistring, pizzamys, tinder, härliga missförstånd och förvecklingar, stort drama och veganmökar från helvetet och mycket mer i en skön mix och jag ser verkligen fram emot fler serieböcker från Elin Lindell – oavsett genre eller ålderskategori. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Elin Lindell
Illustration: Elin Lindell
Förlag: Alfabeta Bokförlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...