Recensioner

Adèle Blanc-Sec: Samlade extraordinära äventyr 1

torsdag 30 maj, kl 10:28 av 0 kommentarer

2014 startade det svenska förlaget Cobolt förlag sin utgivning och etablerade sig snabbt på den svenska seriemarkanden. Under de tio år som gått sedan starten har de svenska serieälskarna fått en mängd olika titlar från förlaget, främst fransk-belgiska serier, såsom Tintins äventyr, Linda och Valentin, Blueberry, Buddy Longway, Blake och Mortimer, med flera, och deras utgåvor håller alltid toppklass med lyxiga hårda pärmar och rikt extramaterial. Under jubileumsåret 2024 ser jag mest fram emot den tredje och sista samlingen av François Bourgeons episka mästerverk Resande med vinden med undertiteln Körsbärens blod men också den första, och under hösten även den andra, samlingsutgåvan av Jacques Tardis klassiker Adèle Blanc-Sec som nu äntligen kommer att ges ut i sin helhet på svenska.

I slutet på 1970-talet lanserade förlaget Carlsen, under överseende av den nyligen bortgångne danske redaktören Jens Peder Agger, begreppet ”Serier för vuxna” i både Danmark, Sverige och Tyskland och bland de första titlarna med denna etikett hittar vi Adèle Blanc-Sec. Etiketten ”Serier för vuxna”, och även det större formatet med hårdpärm, behölls till och med fjärde albumet (Mumiernas återkomst) men begreppet och märkningen skulle senare dyka upp i ett helt annat sammanhang när Horst Schröder startade sitt Epix-imperium 1984.

Första samlingsvolymen från Cobolt innehåller äventyren Adèle och odjuret och Demonen från Eiffeltornet och utspelas i Paris hösten 1911. Själva handlingen är smått surrealistisk och stundtals osammanhängande (Adèle själv suckar: ”Vilken soppa!” när det gäller alla komplicerade turer) med dinosaurier som får nytt liv och styrs av tankekraft samt en underjordisk ockult sekt som huserar i Paris katakomber. Allt leveras dock med glimten i ögat, särskilt när det gäller den rikliga förekomsten av lösnäsor och lösskägg samt driften med galna vetenskapsmän och inte minst odugliga myndighetspersoner. Där Tardi verkligen briljerar är själva tidsandan, både när det gäller mystiska och oförklarliga historier i Edgar Allan Poe, Arthur Conan Dyle eller Jules Vernes anda, men framförallt i den häpnadsväckande gestaltningen av Paris under La Belle Epoque i allt från arkitektur, mode, fordon och miljöer.

Det tionde och sista albumet i serien kom ut så sent som 2022 och denna klassiker kommer verkligen pryda min seriesamling när hela härligheten är utgiven på svenska.

Manus: Jacques Tardi
Illustration: Jacques Tardi
Färgläggning: Anne Delobel
Förlag: Cobolt
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...