Recensioner

Balladen från norr, fjärde delen

söndag 5 maj, kl 15:29 av 0 kommentarer

I fjärde och sista delen av Alfonso Zapicos mäktiga och hudnära epos om den misslyckade oktoberrevolutionen i Asturien 1934 befinner vi oss i de sorgliga efterdyningarna av revolten. Tristán och hans ”svärfar” Apolonio gömmer sig i bergen tillsammans med en mindre skara av revoltörer och inväntar rätt tillfälle att korsa gränsen till Frankrike medan Isolina och hennes mor hankar sig fram i Montecorvo där de tar hand om en ständigt växande skara av barn vars föräldrar antingen fängslats eller dött under revolten.

Hela boken präglas av en tryckt stämning till följd av nederlaget och myndigheternas repression men det blir också tydligt att stoltheten är intakt hos revoltörerna och att händelserna i Asturien bara är ett genrep inför det brutala och oundvikliga inbördeskriget.

Balladen från norr är ett mästerligt epos som berättar en mycket levande historia om klass, revolution och drömmar, både i stort och i smått. Allt ifrån eldiga pamfletter, brutala massakrer och storpolitik till vilket fotbollslag man hejar på, varm choklad en iskall vinternatt eller lyckan över att äntligen få se havet. Särskilt minnesvärt är dynamiken mellan Tristán och Apolonio där markisens son ständigt har huvudet bland molnen medan gruvarbetarnas ledare tycker att ”svärsonen” är gjord av smör. Trots att de kommer från helt skilda världar finner de varandra eftersom deras minsta gemensamma nämnare är kärleken till Isolina, antingen som en blivande make eller som en far som är redo att gå i döden för sin dotter.

Även om det enskilda betyget för denna epilog i serien är blygsamt så får hela följetongen högsta betyg och min varmaste rekommendation och återigen vill jag lyfta fram den utsökta formgivningen, den lysande översättningen av Elisabeth Helms och Manni Kössler samt förläggaren Ellinor Bromans kulturella välgärning när det gäller att leverera spanska serier av bästa märke till en svensk publik genom Palabra förlags försorg och dessutom, som grädde på moset, bidra till att öka kunskapen om Spaniens komplicerade och tumultartade 1900-talshistoria. Nästa seriebok från förlaget blir Que el fin del mundo nos encuentre bailando av Sebas Martín som handlar om förälskelsen mellan två män i Barcelona under andra republikens omvälvande tidevarv och den ser jag mycket fram emot.

Manus: Alfonso Zapico
Illustration: Alfonso Zapico
Förlag: Palabra förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...