Recensioner

Flickvänsprovet

fredag 10 maj, kl 14:36 av 0 kommentarer

När Ditte sa att hon skulle boka en svindyr resa på Transsibiriska järnvägen genom hela Ryssland med pojkvännen Axel såg hon sig som den perfekta flickvännen men nu när hon står inför fullbordat faktum så fylls hon av ångest. Hon intalar sig att om hon klarar av den här resan så klarar hon av vad som helst och dessutom kommer Axel älska henne för evigt, men oroskänslorna fortsätter att gnaga inuti henne. När de sommaren 2018 sätter sig på flyget till Moskva har Axel packat diverse ryska klassiker och kalsonger medan Ditte har med sig en orossten och en lista med påminnelser till sig själv. När de knappt kommit halvvägs på resan inser Ditte att hon hellre är än sextonåring som ligger hemma under täcket än en nittonåring på tågluff genom världens rövhål med världens rövhål. Hon kramar sin orrossten allt hårdare och klamrar sig fast vid den sista påminnelsen på listan…du överlever.

Det är lätt att klamra sig fast vid den första förälskelsen, särskilt om man har en taskig självbild och blir bekräftad av någon annan. Men det som bygger en bra relation är framförallt en öppen kommunikation och ömsesidig respekt, något som Axel och inte minst Ditte blir en dyrköpt erfarenhet rikare av under den omskakande tågresan från Moskva till Vladivostok.

I sin fantastiska bokdebut Flickvänsprovet skildrar Ditte Lindroth ett smärtsamt uppvaknande ur en livslögn både naket smärtsamt men också med en rejäl skopa mörk humor och många dråpligheter under resans gång. Den uttrycksfulla teckningsstilen och väl avvägda flödet gör den till en av de bästa seriedebuterna på mycket länge och den förtjänar verkligen mitt högsta betyg.

Om man, som jag, vill utforska fler verk av denna skickliga serieskapare så rekommenderar jag hennes kortare serier Lovesick, Läppglans och Dittes dagbok som dykt upp i bland annat Galago och på Instagram men håll även utkik efter hennes animerade kortfilm Revan, som hon gjort tillsammans med Anna Furenmo, och som kommer att visas på SVT-play under sommaren 2024.

Manus: Ditte Lindroth
Illustration: Ditte Lindroth
Förlag: Kartago
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...