Recensioner

Monstress, Vol. 2: The Blood

torsdag 27 juli, kl 11:59 av 0 kommentarer

Maika Halfwolf är på flykt, både från Cumaeas häxnunnor och de urgamlas skymningshov, som alla är ute efter att förstöra eller ta kontrollen över det mäktiga monster som lever i Maikas kropp men själv är hon besatt av sökandet efter sitt eget ursprung och bekymrar sig föga om sina förföljare. I den piratkontrollerade hamnstaden Thyria hittar hon en gammal vän till sin mor som hjälper henne över det mörka havet till den dimhöljda och mystiska ön Isle of Bones dit hennes mor också reste för många år sedan. På denna gudsförgätna och fasansfulla plats huserar nämligen den utstötte Blood Fox sedan tvåtusen år och han är redo att svara på alla Maikas frågor. Varför hennes mor kom dit? Vad märket på hennes bröst betyder? Vem hon härstammar ifrån? Hemligheten bakom masken som Maika äger ett fragment av? Det enda den listiga gamla räven kräver i utbyte är att hon befriar honom från hans fångenskap men med tanke på hur många Arcanics Blood Fox dödat genom åren så är Maika inte så pigg på att hålla detta löfte.

En av de bästa serierna jag läste förra året var första volymen av Marjorie Liu och Sana Takedas Monstress som kombinerade det mesta av det bästa: Ett fascinerande, spännande, komplext och rikt världsbygge; en rollista där män är i minoritet utan att det skrivs på näsan; en trasig och mångbottnad huvudrollsinnehavare med både fel och brister samt Sana Takedas underbara illustrationer som ständigt får mig att tappa hakan. Väntan på andra volymen (samlar Monstress #7-12) har varit lång men en av de bästa grejerna med att längta efter något gott är att man får chansen att läsa om seriens första volym för att hålla sig uppdaterad och Monstress är verkligen en serie som bara blir bättre och bättre med fler genomläsningar.

I andra volymen får vi mycket kött på benen när det gäller Maikas ursprung och det redan rika världsbygget utvecklas för varje nytt nummer. Nu när världen är presenterad och klar (mycket återstår dock) koncentrerar sig Liu på själva karaktärerna och berättelsen ännu mer och Monstress vol. 2 bjuder på magisk och nagelbitande spänning som förstärks av det långsamma och suggestiva tempot. Förutom Maikas följeslagare (den lilla bedårande rävflickan Kippa och den sluga viktigpettern och talande katten Ran) så får vi möta Maikas gudfar (eller mer korrekt ”goddess-father”, vilket går helt i linje med världsbygget där de kvinnliga gudarna står i centrum) Seizi, en mäktig tigerpirat som är ett kärt återseende för den sorgsna Maika. Vidare har vi besättningen på båten som ska ta Maika och hennes vänner till Isle of Bones där kapten Syryssa och piraten Old Tooth (med hajhuvud) är minnesvärda. Seriens höjdpunkt är mötet med den vidriga Blood Fox på ön, en Ancients som har fler än en räv bakom örat 😉

Förutom att vi får reda på varför Maika heter Halfwolf i efternamn och vem hennes moster är så får vi också reda på att Maika är arvtagare till Shaman-Empress, den första av alla Arcanics, och att hennes fascination för de gamla gudarna gjorde att hon knöt en av de mest fruktansvärda gudarna till sig själv genom den mytomspunna masken. Innan Shaman-Empress dog förstörde hon masken och gömde delarna över världen då hon insåg faran med sin skapelse. Vad hon dock inte kunde gömma var sina arvingar för ödet gjorde så att monstret inte dog med Shaman-Empress utan fördes vidare via hennes blodslinje, därav andra volymens titel: ”The Blood”. Alla hennes arvingar som hade ögonmärket fångades in och utsattes för experiment men torterarna och forskarna lyckades inte väcka något. Nu finns detta monster i Maika och det enda sättet att ta kontroll över det är att sätta ihop masken. Profetiorna säger också att Shaman-Empress arvtagare skulle återvända vid tidens slut vilket skulle leda till ett slutgiltigt krig där arvtagaren kommer att besegla ödet för världen. Ganska tungt bagage att bära 😉

Den andra volymen får högsta betyg och Monstress seglar lätt upp på samma lista som andra succéer från Image Comics som Southern Bastards, Saga, Lazarus, The Wicked+The Divine och Paper Girls. När tredje arcen börjar står i stjärnorna men att den är värd att vänta på är dagens underdrift och du som ännu inte börjat läsa detta mästerverk har nu ett gyllene tillfälle. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Marjorie Liu
Illustration: Sana Takeda
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...