Recensioner

Monstress, Vol. 1: Awakening

lördag 6 augusti, kl 09:52 av 0 kommentarer

Monstress_Vol1-1En sjuttonårig Arcanic-flicka, som saknar en arm, säljs som slav till häxnunneorden Cumaea. Alla dessa slavar fruktar för sina liv för de vet att Cumaea utför experiment, hugger av kroppsdelar eller helt enkelt använder Arcanics unika kroppsvätskor för att få krafter eller längre liv. Maika Halfwolf är fullt medveten om detta och hennes plan är att ta sig så långt in i lejonets kula som möjligt för att få reda på vem det var som förrådde och dödade hennes mor och vad det är för en mystisk varelse som spökar i hennes kropp: En frälsning eller förbannelse som kan avgöra hela den kända världens öde och som jagas av både Ancients och människor.

Monstress, skriven av Marjorie Liu och tecknad av Sana Takeda, startade i november 2015 med ett gediget förstanummer på över 70 sidor och hela första arcen har nu äntligen kommit ut i en samlad volym. Det är en art deco-skimrande steampunk-fantasy i mangaskrud som innehåller ett imponerande och spännande världsbygge samt rör om i grytan när det gäller krigets fasor, hur det är att känna sig som ett monster och framförallt representationen av kvinnor i en dylik berättelse.

Tuya-and-Maika-Contemplating-a-Mystery-Monstress-1Om vi börjar med själva världsbygget så ligger Sagan om ringen eller Game of Thrones nära till hands. Den kända världen befolkas av fem olika raser: katter (som funnits längst, är visast och dessutom har alla mer än en svans), människor, Ancients (mystiska, magiska och odödliga), Arcanics (blandras mellan människor och Ancients som har krafter likt de sistnämnda. En del ser ut som människor, de flesta inte) samt De gamla gudarna (mytologiska väsen med enorma krafter som hotade hela världens existens, men som nu bara hemsöker världen som skuggor. Det sägs att de värsta inte försvunnit utan slumrar i vår värld och när de vaknar…måtte Ubasti skydda oss alla).

monstresss1En viktig del av historien är människornas religiösa orden Cumaea som skaffat sig stor makt genom att hänsynslöst ha utnyttjat Arcanics, och främst då den märkliga substansen Lilium som tränger ut ur skelettet när en Arcanic dör. Denna substans vidgar sinnena och stärker kropparna hos människor, har mirakulös läkandekraft och ökar även människans livslängd i koncentrerad form. Cumaea och människorna är redo att offra världen för att få dessa krafter och det är bland annat detta giriga begär som ligger bakom det långa kriget mellan Ancients och människorna.

5027062-10+monstress3När vår berättelse börjar råder vapenstillestånd sedan flera år tillbaka efter att bägge stridande parter lidit ett förödande nederlag i slaget vid Constantine till följd av en okänd tredje part i konflikten och en mur har byggts för att hindra fortsatta stridigheter, men Maikas intrång hos Cumaea får människorna att slå på krigstrummorna igen.

19695784Till en början är denna komplexa värld och mytologi svår att ta till sig men allt klarnar efter hand och en stor hjälp på vägen är utdragen ur de informativa föreläsningarna av den högt aktade, fyrsvansade katten, professor Tam Tam som dyker upp i slutet av Monstress #2-6.

När det gäller krigets fasor och att känna sig som ett monster så är det ämnen som präglat författarens uppväxt, med en kinesisk farmor som lyckades fly och överleva japanernas hänsynslösa ockupation av Kina under 1930-talet. Systematiska våldtäkter och massavrättningar blev en vardag och det finns även en fruktansvärd scen i Monstress #3 som är direkt hämtad från massakern i den gamla kinesiska huvudstaden Nanjing. Maika är också en överlevare och ett offer för en rasistisk konflikt och hat och en viktig fråga som Marjorie Liu ville ställa med serien är: hur undviker en person, som historien gjort till ett monster, att själv bli ett monster? ”How does one overcome the monstrousness of others without succumbing to a rising monstrousness within?”.

5108361-11+monstress4Ett fascinerande och välkommet grepp, som jag inte reflekterade över förrän jag kommit halvvägs, är att persongalleriet domineras av kvinnor. Liu har störts sig länge på klichéer som ”The Smurfette Principle” (Lilla smurfan-effekten i min egen översättning) där berättelsen drivs och utgår från männen och kvinnan reduceras till ett undantag som enbart existerar i relation till männen. I Monstress styrs världen av kvinnor, soldaterna är kvinnor och både plågoandar och vänliga själar är kvinnor. Det är inget som skrivs på näsan utan bara finns där vilket är befriande och bidrar starkt till seriens unika röst.

Seriens huvudperson Maika är en underbar karaktär med sitt sökande efter identitet, både när det gäller sitt yttre och inre jag. Hennes kroniska tillstånd av saknad har gjort henne hård som flinta men detta mjukas upp av den oskuldsfulla och bedårande rävflickan Kippa och den dryga viktigpettern Master Ren, som råkar vara en katt.

tumblr_nzobyfCk4c1qkwmspo1_500Serien påminner en hel del om Image-sucéen Saga, som också handlar om krig, mångfald och utanförskap, men Monstress handling är mycket mörkare och hotfullare. Det är ett underbart, fängslande och episkt äventyr, med underbara bilder av Sana Takeda, och jag tänker definitivt följa den till slutet. Vad är det för ett gåtfullt väsen som bor i Maikas kropp och som ständigt hungrar efter nya själar? Vad händer om man sätter ihop den mystiska masken som Maika hittade ett fragment av hos Cumaea? Hur hamnade hon i detta tillstånd och vilka är de okända figurerna på fotografiet som Maika släpar med sig? Alla dessa frågor kommer att besvaras så småningom och jag rekommenderar Monstress av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Marjorie Liu
Illustration: Sana Takeda
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...