Nyheter och tips

SDCC 2017: Berger Books, Black Crown, League of Extraordinary Gentlemen, My Friend Dahmer, m.m.

onsdag 26 juli, kl 01:56 av 0 kommentarer

Årets upplaga av San Diego Comic-Con är nu över och jag har vaskat ut några personliga guldkorn från den mängd av information som strömmat ut från denna tillställning.

Berger Books

Dark Horse Comics tjuvstartade redan i början på veckan med att äntligen presentera de första titlarna från den legendariska Vertigo-redaktören Karen Bergers alldeles egna etikett hos förlaget: Berger Books. Fyra titlar annonserades för år 2018 och först ut är Hungry Ghosts (31 jan, 2018), en antologiserie skapad av kändiskocken Anthony Bourdain samt medförfattaren Joel Rose och illustrerad av tecknarna Vanesa Del Rey, Leo Manco, Alberto Ponticelli, Paul Pope och Mateus Santolouco. Antologin är baserad på den urgamla japanska traditionen där samurajer berättade allt mer skrämmande historier med syfte att skrämma varandra, men istället för samurajer så är berättarna i Hungry Ghosts kockar och temat är mat.

Efter Hungry Ghosts kommer Incognegro: Renaissance (6 feb, 2018), en femdelad prequel till seriealbumet Incognegro: A Graphic Mystery som gavs ut av Vertigo 2008 och Berger Books kommer även publicera en återutgivning av den sistnämnda i samband med dess 10-årsjubleum. Incognegro: Renaissance är författad av Mat Johnson och tecknad av Warren Pleece och handlar om den svarte reportern Zane Pinchback när han utforskar det pulserade nattlivet under The Harlem Renaissance – förklädd som ”vit”.

Den tredje titeln blir Mata Hari (21 feb, 2018), författad av Emma Beeby och tecknad av Ariela Kristantina (InSEXts), som handlar om den ryktbara nederländska dansösen och påstådda spionen med samma namn. Berättad genom fiktiva dagboksanteckningar som i sin tur bygger på biografier om denna mystiska kvinna, som avrättades av fransmännen 1917 misstänkt för spioneri, vars historia är höljd i dunkel av hennes anklagares lögner och de bisarra historier hon berättade om sig själv.

The Seeds (28 mars, 2018) blir den fjärde och sista titeln, författad av Ann Nocenti och tecknad av David Aja (Hawkeye), och handlar om en dystopisk nära framtid där faktabaserad journalistik dragit sin sista suck och en idealistisk journalist som råkar upptäcka sitt livs största scoop, bara för att inse att hon inte kan rapportera om det. En eco-fiction techno-thriller om flora och fauna som muterar, kärlek över gränserna och om motståndskraften hos både människor och djur.

Förutom dessa fyra titlar kommer Berger Books även att ge ut en nyutgåva av Dave Gibbons (Watchmen, Martha Washington) Eisner-belönade serie The Originals (2004) med extra allt.

Black Crown

Shelly Bond, som rekryterades som redaktör av Karen Berger en månad efter Vertigo bildades 1993 och som blev hennes efterträdare 2013 men fick lämna Vertigo 2016 på grund av förlagets omstrukturering, meddelade redan i början på 2017 att hon, precis som Berger, fått redaktionsansvaret för en alldeles egen etikett fast på förlaget IDW. Etiketten fick namnet Black Crown som syftar på en fiktiv pub på en märklig gata, eller med Bonds egna ord: ”the cool street that they wanted to visit as a young person for music and comics. Places with no franchises. Creators can “comingle and corrupt” on the real estate of Black Crown’s street”.

Black Crowns första titel blir Kid Lobotomy (18 okt, 2017), författad av Peter Milligan (Hellblazer, Britannia) och tecknad av Tess Fowler (Rat Queens), är en skruvad blandning mellan Kafka, King Lear och Young Frankenstein med ”Kid”, en ung arvtagare till en dysfunktionell familjs hotellverksamhet, i centrum. Kid är en misslyckad rockstjärna men en framgångsrik galning och han får en sista chans att visa att han duger något till genom att få hotellet på fötter igen.

Den andra titeln blir en antologi som kommer ut kvartalsvis, Black Crown Quarterly (25 okt, 2017), med både avslutade historier och previews av kommande titlar från Black Crown. Antologin kommer att ha sin egen version av EC Comics klassiska presentatör Cryptceeper, nämligen The Barmaid från Tales From the Black Crown Pub.

Etikettens tredje titel, Assassinistas (dec 2017), är författad av Tini Howard (The Skeptics, Magdalena) och tecknad av Gilbert Hernandez (Love and Rockets) och handlar om den tidigare lönnmördaren Octavia som avbryter sin pensionering för att kunna betala sonens collegeavgifter och även rädda en tidigare kollegas kidnappade barn vilket slutar med att sonen Dominic och hans pojkvän Taylor blir indragna i hennes val av karriär.

Den fjärde och sista titeln blir Punks Not Dead (jan 2018), skapad av romanförfattaren David Barnett och tecknaren Martin Simmonds, där den ensamme och mobbade tonåringen Fergie är på jakt efter sin far som han aldrig fått träffa. Av okänd anledning förföljs Fergie av MI5 och dessutom hemsöks han på färden av spöket efter Six Pistols-sångaren Sid Vicious som antingen är ute efter försoning eller bara vill bevisa att punken fortfarande lever 40 år efter dess födelse.

The League of Extraordinary Gentlemen, Vol. IV: The Tempest

Alan Moore och Kevin O’Neills härliga serie The League of Extraordinary Gentlemen (med karaktärer som Mina Murray från Dracula, Alan Quatermain, Captain Nemo, Dr. Jekyll/Mr. Hyde och Invisible Man) som såg dagens ljus 1999 kommer ut med en fjärde och avslutande del sommaren 2018 och kommer att bli en spektakulär svanesång både för serien men också för skaparnas respektive karriärer inom mediet. America’s Best Comics, som var en underetikett till Wildstorm Comics vilka ägdes av DC Comics, gav först ut serien men på grund av olika meningsskiljaktigheter publiceras serien från och med 2009 av Top Shelf Productions i USA och Knockabout Comics i Storbritannien.

Filmnyheter från SDCC 2017

Som vanligt när det gäller San Diego Comic-Con så ligger tyngdpunkten på filmatiseringar av serier istället för nyheter om serier i dess ursprungliga form. Både Marvel Studios och Warner Bros. slog på stora trumman med nya trailers till Justice League och Thor: Ragnarok och för de som hade glädjen att närvara vid panelerna till Avengers: Infinity War och Black Panther bjöds det på exklusiva trailers som allmänheten får vänta ett tag till på. Som plåster på såren fick vi i varje fall en asgrym tredelad poster till Avengers: Infinity War som ser ascool ut när man sätter ihop den.

Trots dominansen av män och kvinnor med superkrafter och trikåer på vita duken så imponerades jag mest av den korta trailern till Syfy:s TV-serieversion av Grant Morrison och Darick Robertsons härligt skruvade miniserie Happy! (Christopher Meloni från Law & Order: Special Victims Unit kommer att spela Nick Sax och rösten till den flygande blå hästen kommer från Patty Oswalt från Mystery Science Theater 3000: The Return) samt den första trailern till filmatiseringen av Derf Backderfs hyllade självbiografiska serieroman My Friend Dahmer (Ross Lynch spelar Jeffrey Dahmer och Alex Wolff författaren själv) som handlar om Derfs bekantskap med den blyge, alkoholiserade tonåringen Jeffrey Dahmer som aldrig passade in och som senare skulle bli en av världens mest ökända seriemördare.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...