Intervju

Vei – bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson

måndag 27 mars, kl 10:23 av 0 kommentarer

”En kvinna flyter medvetslös i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor.”

Foto: Gabriel Liljevall

29 mars 2017 dyker det nya svenska seriealbumet Vei – bok 1 upp från Kartago, författat av Sara Bergmark Elfgren och illustrerat av Karl Johnsson. Sara är tillsammans med Mats Strandberg medförfattare till Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln), författare till P3:s thrillerpod De dödas röster samt två bilderböcker tillsammans med Maria Fröhlich (Just nu har vi varandra, Nu leker vi!). Karl debuterade med seriealbumet Mara från Ulthar 2010 och har även illustrerat boken Asgård – sagor ur den nordiska mytologin med text av Sofi Hjort. Tillsammans med Kim W. Andersson och Lina Neidestam var Karl Johnsson även en av tecknarna som samarbetade med Sara och Mats i seriealbumet Berättelser från Engelsfors där man får följa några av karaktärerna i romanserien.

Linnéa och Elias av Karl Johnsson från Berättelser från Engelsfors

Hur länge har ni känt varandra och hur kommer det sig att ni ville göra ett seriealbum tillsammans?

Vi lärde känna varandra 2010 genom vår gemensamma vän regissören Levan Akin (Cirkeln). Det började med att vi kommenterade på varandras bloggar, sedan kom Sara till en av Kalles signeringar och vi började hänga. Ett tag hade vi en filmklubb med några andra där vi kollade på science fiction, skräck och fantasyfilmer. Den hette Gort efter roboten i Robert Wises The Day the Earth Stood Still (1951).

Kalle skulle göra en följetong för det då nystartade seriemagasinet Utopi och visste inte riktigt vad han skulle göra. Så vi bollade en del idéer. Sedan gjorde Kalle första kapitlet av Vei på egen hand. Sara kom in under arbetet med kapitel två och blev medskapare i kapitel tre. Processen blev så spännande och kreativ när vi jobbade ihop. Framför allt hade vi sjukt kul.

Asgård – sagor ur den nordiska mytologin av Sofi Hjort och Karl Johnsson

Fantasygenren verkar ligga er båda varmt om hjärtat. Varför valde ni att skapa en berättelse om jättar, gudar och människor i Jotunheim?

Vi har båda haft en livslång kärlek till fantasy. När Kalle växte upp slukade han allt i genren från Tusen och en natt och Tolkien till Michael Moorcock och Barbara Hambly. Sara var besatt av grekiska gudar och plöjde Hjältar och monster på himlavalvet, folksagor och författare som Jules Verne, Edith Nesbit och Ursula K. Le Guin. Alf Henrikssons Asken Yggdrasil var en stor favorit.

I tonåren läste vi mycket genreserier som Elf Quest, Battle Angel Alita, Nausicaä of the Valley of the Wind, Bone, V for Vendetta, Watchmen, Preacher och The Sandman.

Vei är en kärleksförklaring till fantasygenren, men också en lek med genrekonventioner. Vi vill underhålla, beröra och skapa ”a sense of wonder”. Mats Strandberg kallade Vei ”en smart matinéfilm”, efter att ha läst den. Vårt mål var att göra något riktigt storslaget, och ta ut svängarna i intrigen och miljöerna, men att samtidigt skapa karaktärer som man kan relatera till och tycker om att följa.

Foto: Gabriel Liljevall

Hur skulle ni vilja beskriva huvudkaraktären Vei och vilka andra karaktärer stöter vi på i albumet?

Vei är en jordnära karaktär mitt i allt det storslagna. Hon är en lite annorlunda typ av hjälte. Det var roligt att skapa en kvinnlig karaktär som är stark, stolt och ibland dumdristig, men som också får visa känslor och rädsla utan att anses som svag. Hon gör en stor resa genom bok 1 och 2 och hela hennes världsbild förändras.

I början av berättlsen blir Vei upplockad av ett vikingaskepp. Ombord finns en prins med storhetsvansinne och hans lojala livvakt Dal. De är asatroende och tror att Vei är en häxa från Jotunheim. Vei har i sin tur hört skräckhistorier om människor från Midgård. När skeppet går på grund hamnar Dal och Vei i en situation där de måste samarbeta. Dal har hela sitt liv varit van att lyda någon annan, så han hakar sig fast vid Vei.

En annan viktig karaktär är jätten Veidar som Veis folk dyrkar som en gud. De flesta jättar har en ganska distanserad relation till människorna i Jotunheim, men Veidar och Veis relation påminner mer om en respektfull far/dotter-relation.

Loke dyker också upp och spelar en viktig roll i berättelsen. Vi älskar tricksterkaraktärer, intelligenta figurer som sitter på mycket information och som gärna ställer till problem. Det händer alltid något när Loke dyker upp i någon av sina skepnader.

Vi tyckte att det var roligt att jobba med de nordiska gudarna eftersom de redan är etablerade karaktärer som vi kunde utgå ifrån, både uppfylla och gå emot folks förväntningar. I vår version är till exempel Loke inte en jätte, utan barn till till Oden och en människokvinna. Freja porträtteras ofta som sexig enligt dagens normer, men vi baserade henne på Venus från Willendorf. Man kommer att få lära känna gudarna betydligt bättre i bok två.

De hundra sjöarna – från Vei- bok 1

Var har ni hittat inspiration till albumets olika karaktärer och miljöer?

Naturen är framför allt inspirerad av Norges natur, som ju är Skandinavisk natur på steroider. Vi har plockat friskt från historien och olika kulturer. Veis universum är ett eget universum. Vikingarnas stil är till exempel uppblandad med lite medeltid från olika håll i världen. Veis folks bosättningar och kläder är inspirerade av europeisk bronsålder och ursprungsbefolkningar. Jättarnas miljöer är bland annat inspirerade av egyptisk och sumerisk arkitektur, som ju är bland det mest storslagna som finns.

En av de roligaste sakerna med arbetet var att skapa monster. Ibland har vi utgått från nordiska varelser som troll och alfer, och gjort vår egen version av dem. Skogsalferna, som man bara får en skymt av i bok 1 är ett slags hybrid av apa och det grottlevande djuret olm. Andra varelser har vi hittat på helt ur fantasin, som det vidriga kräket Lofthryl. Där var målet att skapa ett monster som såg riktigt frånstötande ut. Vi tycker att vi har lyckats.

Veidar och Vei

Hur har processen gått till med själva skapandet av albumet och har ni utgått från någon speciell estetik eller medvetet stilval?

Serien började som sagt som en följetong i Utopi där vi släppte den kapitel för kapitel. När Kalle tecknade kapitel ett hade han precis gått över till att teckna digitalt, och hans teknik förändrades dramatiskt under tiden som serien publicerades. Vi fick väldigt bra respons av Utopis läsare och kände att vi ville att serien skulle nå sin fulla potential som bok. Därför avbröt vi den löpande publiceringen, och gick tillbaka till ruta ett så att säga. Vi skrev och tecknade om, använde det material som vi gillade och slängde bort det som vi inte tyckte funkade. Berättelsen växte och till slut stod det klart att det bästa var att ge ut den i två böcker.

Vi vill ha en hög tillgänglighet och detaljnivå. Vei ska vara en serie både för seriälskare och folk som aldrig läser serier. I det avseendet är vi väldigt inspirerade av Locke and Key. Vi vill skapa en storslagen värld, men samtidigt få komma karaktärerna nära, och serier är verkligen ett perfekt medium för den typen av berättande.

Redan från början jobbade vi tätt ihop med både berättelsen och bildlösningar. Vi sitter sida vid sida, skriver och planerar layout och bildkomposition. Sedan tecknar Kalle och vi går igenom gemensamt i olika steg.

Detta är första boken av två. När kan vi förvänta oss nästa album och har ni fler samarbetsprojekt på gång?

Bok två är redan färdigskriven och färdigskissad, även om vi vill göra några små justeringar nu efter att ha blivit helt klara med ettan. Vi hoppas att den kan komma ut till hösten 2018. Vi kommer defintivt att jobba ihop igen, men just nu är allt vårt fokus på Vei – bok 2. (Men det är klart att vi har pratat lite löst om ett rymdoperaprojekt.)

Karl Johnssons fan-art till Sara Bergmark Elfgrens thrillerpod De dödas röster

Jag blev väldigt glad när jag såg att Sara blev inspirerad att läsa Kieron Gillen och Jamie McKelvies Young Avengers efter en av mina recensioner för några år sedan. Vad läser ni själva i serieväg och har ni några stora favoriter?

Vi har ju nämnt några av våra tidiga influenser. Men bland serier vi har läst på senare år är Locke and Key och Saga klara favoriter. Kalle gillar Fatale av Ed Brubaker och Sean Phillips. Ingen av oss läser särskilt mycket Marvel eller DC, men tack vare Young Avengers-tipset så halkade Sara in på Ms. Marvel och är ett stort fan av Kamala Khan. The Wicked and the Divine av Kieron Gillen och Jamie McKelvie är också väldigt intressant. Men vi läser även realistiska och självbiografiska serier.

Sedan inspireras vi förstås mycket av våra svenska kollegor och vänner som Kim W. Andersson, Maria Fröhlich och Lina Neidestam. De har alla varit till stor hjälp under processen med Vei, inte minst Kim som sitter i samma ateljé som Kalle.

Vi inspireras också mycket av tevespel och har ägnat mycket tid åt att diskutera Witcher 3 och Skyrim.

Vad står näst på tur i Sara och Karls respektive kalendarium? Filmanus, romaner, seriealbum eller något helt annat?

Vi har många projekt på gång, men just nu jobbar Kalle med illustrationerna till Sofi Hjorts uppföljare till Asgård. Den handlar om grekiska myter och heter Olympen.

Sara skriver en ny roman som kommer ut på Rabén & Sjögren hösten 2017. Tillsammans med Mats Strandbeg skriver hon även manuset till Färjan, som är baserad på Mats skräckroman med samma namn. Levan Akin regisserar och Alena-producenten Alexander Rönnberg producerar. Men med film finns alltid många osäkerhetsfaktorer, framför allt finansiering. Det är skönt med serier för där kan man bränna tre Hollywoodbudgetar på en enda ruta.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...