Nyheter och tips

Döden för Marvel i Sverige?

onsdag 29 april, kl 17:45 av 8 kommentarer

spiderman-deadDN skriver idag om att Schibsted lägger ner sin serietidningsverksamhet i Stockholm. Det innebär väl med största sannolikhet att Sveriges enda (?) kvarvarande superhjältetidning Spider-Man går i graven. Jag har inte läst svenska Marvel-tidningar på över 20 år, men det känns ändå rätt tragiskt om det inte längre finns någon form av utgivning på svenska. Finns det någon som kan ta över? Vad krävs för att utgivning av den här typen av serier ska bli lönsam i Sverige?

Kommentarer

 1. Joachim says:

  Att kidsen köper tidningarna. Känns som kidsen inte är lika intresserade längre nu när allt är digitalt och man ska växa upp så snabbt som möjligt.

 2. christus says:

  Har nog inte köpt en svensk tidning på tio år eller nåt men det är ju synd för kidsen att dom inte kan köpa serier. Men sen även som Joachim säger så är ju väldigt mycket digitalt und so weiter

 3. Thomas Fels says:

  Kan det bli så att den svenska Spider-man-tidningen fortsätter att produceras i Norge?

 4. Ferdinand says:

  Tja, man kan ju hoppas, men citatet från DNs artikel (”Serietidningarna går riktigt dåligt, säger VD Sanji Tandan. Vi har haft ett jättetapp i Norden och framtidstendens är starkt negativ”) känns ju inte så särskilt positiv.

 5. Det är väl en kombination av många orsaker till att det är så svårt med superhjälteserier i Sverige. En viktig orsak tror jag är att de mest köpstarka och intresserade föredrar att läsa på originalspråket.

 6. Thomas E says:

  Och var hittar man Schibsteds tidningar? Inte i någon av de 4-5 matbutiker där jag handlar iallafall. Jag tror inte jag sett SpiderMan i någon affär de 10 senaste åren. Ingen spridning = ingen försäljning.

  Spider-man filmerna går ju otroligt bra, man undrar varför inte tidningen kan följa med på vågen.

 7. Silwer says:

  Det krävs en vettig distrubitör som inte försöker stänga ute små utgivare.

  Men som det ser ut nu tror jag det är dags att gå över till att publicera storylines som pockets eller liknade, ungefär som med manga.

  Ja det ifall man nu tror att svensköversatta superserier går att rädda i Sverige, många av oss har ju för länge sen helt övergått till att köpa de amerkanska orginalen.

  Troligen är det om nu tidningen läggs ner slut för superserier på svenska i annat än diverse lite snyggare samlingsböcker som ju tidigare kommit ut då och då.

 8. Ferdinand says:

  Joachim och Christus: Nja, jag tror inte att den digitala värld vi lever i är den stora anledningen. Om det nu är att kidsen laddar ner serier istället för att köpa dem som ni menar. Utgivningen av översatt manga verkar ju gå bra, och den borde i så fall drabbas lika hårt.

  Åke Forsmark: Du har säkert rätt i det. Men det känns ju rätt oroväckande. För vart ska den nya generationen av läsare komma ifrån om bara originalen finns att tillgå?

  Thomas E: Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag köper ju som sagt aldrig svenska serietidningar. Men nog har jag sett Spider-Man i butiker då och då. Tror jag.

  Silwer: Jag har varit inne på den idén jag med. Tror att det skulle funka bättre att ge ut dem i pocketformat a la manga och sälja dem i bokhandlar och varuhus istället.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...