Recensioner

Ghost Projekt #1

tisdag 27 april, kl 00:11 av 2 kommentarer

ghost_projekt_cover_1Joe Harris’ och Steve Rolstons Ghost Projekt på Oni Press har varit en av våren stora överraskningar. Inte bara för att det är en bra serie utan mest för att den för mig personligen är ett miljöombyte. Om man som jag läser mycket amerikanska mainstreamserier med superhjälte inslag kan man lätt börja känna att miljön de utspelar sig i är rätt förutsägbar. Hur mycket jag än älskar exempelvis X-men är det sällan den serien förvånar mig. Den bygger mycket på givna ramar som man som läsare ska känna igen sig i. Därför är Ghost Projekt uppiggande. Den är lite som början av en förälskelse – allt är nytt och spännande.

Istället för Nordamerika som fond till berättelsen får vi istället gamla nedlagda militärbaser i kallaste Sibirien, sunkiga och nedslitna alkiskvartar i Moskvas slum, och maktens kalla korridorer i Kreml. Mitt i allt detta en amerikansk vapeninspektör som försöker förstå vad det för märkliga medicinska experiment som skett i Sibirien under Sovjettiden, och en rysk säkerhetspolis som tvingats samarbeta med amerikanerna av sina överordnade.  Vad är egentligen The Ghost Projekt? Varför verkar alla som varit inblandade i projektet försvinna?

Ghost Projekt blandar framgångsrikt politisk thriller med ockult skräck. Lite som en modern X-files där flygande tefaten och rymdvarelserna är utbytta mot spöken och militära experiment. Stilistisk känns serien mer europeisk än amerikansk. Kanadensare Rolston som tidigare gjort de första numren av Greg Ruckas Queen & Country (som han belönades med en Eisner för) tecknar i något som ser ut som en blandning av klara linjen och fransk äventyrsstil. Detta första nummer av 5 börjar väldigt lovande och det kan säkert bli en intressant trade att hålla utkik efter till hösten.

För den som är intresserad av att se serien så finns en 13 sidor lång förhandstitt på författaren Joe Harris website.

Manus: Joe Harris
Illustration: Steve Rolston
Tusch: Steve Rolston
Färgläggning: Dean Trippe
Förlag: Oni Press
Betyg: 3++/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Ska kolla! Hade hört om denna men missat att det var Rolston som illustrerade av någon anledning; han är och förblir den bästa Queen & Country-tecknaren (den serien genomgick ju ett antal tecknarbyten, den ena ofta sämre än den andra).

  2. Ludvig says:

    Damn att man missade att hoppa på den här i tid att få första numret! Minns nu att Blair Butler också tippsade om den här i sin video podcast.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...