Recensioner

Shazam läser

måndag 23 maj, kl 10:38 av 1 kommentar

shazam_laser

Rikard: Blacksad är en av de mest vältecknade franska serierna, Juanjo Guarnido gör en fantastiskt jobb med både miljöer och de antropomorfiska karaktärerna. Fjärde delen, Die Stille der Hölle, kom ut på tyska i höstas. Blacksad får i uppdrag att hitta en nerknarkad jazzmusiker i obsoleteNew Orleans men givetvis är inte allt som man tror. Juan Diaz Canales som står för manuset har fått till en hyfsad historia men den lyfter inte riktigt till samma höjder som några av de tidigare.  Brian Woods DMZ är en personlig favorit som bara blir bättre och bättre med sin kritik av det USA som framträdde under Bush åtta år vid makten. I USA råder inbördeskrig och Free States har tagit över större delen av landet, Manhattan ligger mittemellan Free States och USA därav namnet DMZ, de-militarized zones. Femte samlingen, The Hidden War, fokuserar på ett antal individer innan och efter inbördeskrigets början, överlag är det starka historier Woods och tecknarna Burchielli, Zezelj och Fox levererar. På samma tema nämligen följderna av USAs krig i andra delar av världen vilar Obsolete av danske Mikkel Sommer. Det är en kort historia utgiven av brittska Nobrow men den lyckas trots det förmedla en hel del ångest när man följer en drogberoende och psykotisk Afghanistanveterans sista tid som kulminerar i ett tragiskt bankrån. Aktuellt och angeläget.

If they get you through the day they're okay!

If they get you through the day they're okay!

Anders: När det här publiceras har det hunnit gå två veckor sedan en av årets största högtider, Free Comic Book Day. Jag fick en hel del roliga grejer som jag successivt betat av i ett tillstånd av post-spx-utmattning. Till min stora förvåning blev jag aningen besviken på Locke & Key-tidningen, inte på grund av Joe Hill och Gabriel Rodriguez tacklat av utan helt enkelt då den inte erbjöd något nytt material. Vi får här jättefajten som även finns i senaste och tredje albumet Crown of Shadows. Men målgruppen av folk som inte läst serien tidigare lär garanterat vilja stifta närmare bekantskap med serien. Blue Water Comics The Mis-Adventures of Adam West, mest känd bland seriefolk för sitt oförglömligt käcka porträtt av Batman i tv-serien från -66, gjorde mig inte direkt besviken då jag inte hade några förväntningar på publikationen. West ”spelar” sig själv som lite till åren kommen skådespelare som hamnar i clinch med sin agent då han vägrar ta någon av de cyniska hjälteroller han erbjuds. En magisk amulett som han får med posten (!) slänger in honom i en av allt att döma spy-fi historia av gammaldags snitt innan denna teasers sidantal löpt ut. Förbryllande och lär inte åka upp på min pull list.  Samma sak gäller Michael Moorcock’s Elric The Balance Lost, som inte väckte något intresse före Ross Richies essä om 40 år av Elric-serier som är med mot slutet.

En tidning som däremot ökade på pulsen och köplusten är Walt Disney’s Mickey Mouse by Floyd Gottfredson. Fantagraphics släpper i dagarna den första  inbundna volymen med Gottfredsons Musseserier, och Pluto the Racer som man får i FCBD-tidningen ger verkligen aptit på mer. Det här är Musse mer som en avig, spännande äventyrshjälte snarare än ett välbekant globalt varumärke. Rekommenderas! Ni som undrat när jag skulle komma till årets Dark Horse-titlar, behöver inte vänta längre då nästa tidning på agendan är just Baltimore/Criminal Macabre-splitten. Novellen ”A Passing Stranger” visar att människor har fler onda ting än vampyrer att oroa sig för i det plågade Europa som Mignola, Golden och Stenbecks hjälte Baltimore rör sig igenom i jakt på ärkefienden Haigus. Stenhård monsterdödaraction och inget för arachnofober! Förväntningarna på nästa del The Curse Bells har officellt höjts ett par snäpp nu.  Skam sägandes har jag tidigare inte läst några av Steve Niles hårdkokta skräckdeckare med Cal Macdonald i huvudrollen. Kortisen ”Call Me Monster” är rätt kul med sin twist på Frankensteinhistorien, men jag lär inte köpa upp bakkatalogen i brådrasket. Archaia Studios The Dark Crystal-team, som för övrigt delar pärmar med Shazamfavoriten Mouse Guard, Brian Holguin (manus) och Alex Sheikman (teckningar) gör ett strålande job med att förvalta den magiska känslan i Jim Henson-klassikern från 1982. Men så har de också haft Brian Froud, som låg bakom mycket av filmens design med sig under projektet. Senare i år kommer det första albumet som trots den aningen fantasilösa titeln The Dark Crystal: The Origin of the Dark Crystal får mig att otåligt vänta på utgivningsdagen.

Om någon i läsekretsen missade FCBD kan jag trösta med att tidningarna fortfarande finns tillgängliga på Comics Heaven och Staffars serier i Stockholm, men kan i dagsläget kosta ett par kronor. Följer ni mina rekommendationer ovan är det dock väl spenderade slantar.

Kommentarer

  1. […] Painter/Multimedia Artist (interior art) Juanjo Guarnido, Blacksad (Dark […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...