Recensioner

X-Men #1 Marvel NOW!

tisdag 11 juni, kl 07:34 av 3 kommentarer

X-Men_1-674x1024Den senaste Marvel NOW!-titeln är förutom fjärde volymen av X-Men också den första helt kvinnliga upplagan av en X-relaterad serie någonsin. Dessutom utan att det märks att det är just en helt kvinnlig sådan. Brian Wood (Ultimate Comics:X-Men) och Olivier Coipel (House of M, Thor och Siege) är inte ute efter att skriva någon på näsan utan vill helt enkelt bara leverera en ny, schysst och cool team-book från ”House of Ideas”.

Teamet är knutet till The Jean Grey School for Higher Learning och består av Rogue, Kitty Pryde, Rachel Grey, Psylocke, Jubilee och ledaren Storm. Allt börjar med att Jubilee är på väg till skolan med ett föräldralöst barn. Någon förföljer dem och Jubilees vapensystrar för henne och babyn i säkerhet. Den levande bakterien och superskurken John Sublime (från Grant Morrisons New X-Men Annual 2001) dyker olycksbådande upp på skolområdet men hans uppsåt visar sig vara något annat än ondskefullt. Han vill varna X-Men om sin tvillingsyster som kan kontrollera maskiner på samma sätt som han kan kontrollera människor och som nu återvänt till jorden för att förstöra den. Det verkar också som om den söta babyn inte är så söt som han verkar.

Skottie Young Variant Cover

Skottie Young Variant Cover

Jag har inte läst någon X-serie (förutom Remenders Uncanny X-Force) sedan Grant Morrisons New X-Men och Joss Whedons Astonishing X-Men och hänger inte med när det gäller Mutantmessias, Hope och den stora schismen. Detta behövs dock inte här och det var en av förhoppningarna med denna nya titel som infriades. Wood refererar löst till tidigare händelser i X-universat men serien och teamet står på egna ben och har en egen historia att berätta. Alla karaktärer känns naturliga och perfekta som om Wood och Coipel hade jobbat med serien i flera år. Coipels illustrationer, tillsammans med Mark Morales tusch och Laura Martins färggläggning, är en fröjd för ögat och det var länge sedan jag såg en så bedårande bebis i en serietidning. Oliver Coipel är en av mina favoriter och hans teckningar har den inverkan på mig att när man läst en hög med serier av hans penna börjar mina tankar se ut som om han hade varit med och ritat dem.

Utan att göra något större väsen av sig ger Wood och Coipel oss en i stort sätt felfri superhjälteserie och det ska bli kul att följa kvinnorna i X-Mens fortsatta öden och äventyr.

Manus: Brian Wood
Illustration: Olivier Coipel
Tusch: Mark Morales och Olivier Coipel
Färgläggning: Laura Martin
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. Anders Lundgren says:

  ”Den senaste Marvel NOW!-titeln är förutom fjärde volymen av X-Men också den första helt kvinnliga upplagan av en X-relaterad serie någonsin.”

  Ok att den enda tidigare serien var en one-shot/graphic novella som ursprungligen publicerades i Italien, men som vän av ordning vill jag likväl uppmärksamma er på ”X-Men: Ragazze In Fuga” (”Flickor på flykt” är den svenska översättningen, ”X-Women” när den publicerades på engelska) av Chris Claremont och Milo Manara. Mer om den här:
  http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=25606

 2. Andreas Mars says:

  Oops! Hade jag missat totalt. Tack för upplysningen

 3. Anders Lundgren says:

  Ska själv läsa nummer ett i helgen, verkar intressant.

  Känner igen fenomenet med ”tecknade tankar”, hehehe!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...