Recensioner

Avengers World #1-5

tisdag 13 maj, kl 23:01 av 3 kommentarer

3556751-01b-fullAvengers tvingas sprida sina gracer runt världen på tre olika fronter. 1) A.I.M Island, de facistiska vetenskapsterroisterna A.I.M.:s eget land, börjar växa på alla håll och kanter och hotar den omgivande amerikanska östkusten. 2) Madripoor, den skurkaktiga önationen i Asien reser sig ur havet på ryggen av en gigantisk drake som får Godzilla att blekna. 3) Den italienska stadenVelletris alla invånare har försvunnit och finns någonstans i underjorden, i De Dödas Stad.

Vi får närmare följa fyra av Captain Americas nya rekryter i Avengers led (Smasher, Shang-Chi, Starbrand och Manifold) i deras kamp mot inre demoner, hjärnspöken samt gamla fiender. Frågan som alla ställer sig är om allt detta händer slumpvis eller finns den någon annan fiende som drar i alla trådarna?

3588603-02aJonathan Hickmans Avengers och S.H.I.E.L.D. har slagit sina påsar ihop för att gemensamt göra vår lilla värld säkrare från alla möjliga och omöjliga hot. Tillsammans med medförfattaren Nick Spencer (Morning Glories, Superior Foes of Spider-Man) passar Hickman på att lösa upp gamla trådar från tidigare serier han jobbat med (Secret Warriors och Fantastic Four) samt de nya nät av intriger han lagt ut sedan han tog över Avengers-skutan. Alla som följt Hickmans Marvelhistorier vet att han ofta återkommer till händelser och karaktärer från alla olika titlar han författat genom åren vilket gör det å ena sidan lite problematiskt om man inte läst dem och å andra sidan spännande och intressant för de som har.

3650712-03aOm man har läst den senaste volymen av Avengers sedan starten 2013 är det lätt att hänga med i ramverket med hotet från A.I.M Island samt utvikningen av Hickmans nyskapade karktärer som den nya kvinnliga Smasher och vårt universums version av Starbrand men har du dessutom läst just Hickmans Secret Warriors blir du kanske glatt överraskad när busen Gorgon och trollkarlen Sebastian Druid dyker upp på ett hörn.

Även om det är spännande att följa Hickmans egna lilla hörn av Marvel-universat så tenderar dock Avengers World att vara lite för invecklad för att jag ska dras in i berättelsen eller för den delen hänga med när vi får så många handlingar att följa samtidigt. På gammalt beprövat manér verkar det här återigen vara den typen av långsamt berättade historier som Hickman använder sig av i alla sina tre Avengers-titlar och jag känner bara att jag vill ha snabbare utdelning av mitt trogna läsande innan jag tröttnar. Med så många bra titlar hos Marvel just nu (Ms. Marvel, All-New Ghost Rider, Hawkeye, Daredevil, She-Hulk, Superior Foes) känns det som om Hickman bara blir för mycket ibland.

3790765-05På det hela taget är alltså Avengers World ingen dålig serie men inte heller särskilt bra. Lite av charmen och stämningen från början av Hickmans Avengers-run finns dock kvar och tecknaren Stefano Casellis alster är trevliga att skåda även om kvalitén haltar då och då. Jag kommer att presentera två recensioner av Hickmans övriga Avengers-titlar de kommande dagarna och efter det kommer jag att återkomma om vilken Avengers ni bör läsa. Eller så kan ni helt enkelt ta det säkra före det osäkra och satsa på någon av Marvel-höjdarna jag nämnde i förra stycket istället. Alla dessa titlar rekommenderar jag varmt medan jag är en smula avvaktande när det gäller Avengers World.

Manus: Jonathan Hickman, Nick Spencer
Illustration: Stefano Caselli
Färgläggning: Frank Martin, Andres Mossa
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. Niklas says:

  Grejen med Avengers World är väl att mindre kända avengers får vara med och leka hjälte som du skriver. I lite mindre akuta katastrofer om man jämför med huvudtiteln avengers och new avengers (som jag inte läser… mistaaake kanske) som bekymrar sig mer med kosmiska katastrofnivåer likt tidigare infinity där de stora namnen får mest tid i ljuset (thor, cap, danvers, hulk med flera).

  Tycker det är kul när mindre kända profiler får vara med och leka i stora sandlådan men en ny tidning hade kanske tjänat på att börja med tre fristående arcs istället för en komplicerad och upphackad blandning…

 2. Dennis says:

  Jag ska villigt erkänna att jag inte är helt up to date när det gäller Hulk, men av vilken anledning skulle Hulk behöva en rustning? :/

 3. Andreas Mars says:

  Rustningen är konstruerad av Banner och är främst till för att skydda honom plus att han slipper köpa allt för många lila stretchbyxor. 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...