Recensioner

New Avengers #18-23

tisdag 23 september, kl 23:57 av 3 kommentarer

STK639219Efter att ha betat av Avengers #29-34 är turen nu kommen till New Avengers #18-23 av Jonathan Hickman (kommer ut i trade i november med titeln New Avengers Vol. 4: Perfect World).

Efter händelserna i eventet Infinity har bägge Avengers-titlarna med Hickman vid rodret handlat om jordens förestående undergång till följd av kollisionerna mellan parallella världar. I gårdagens recension av Avengers fick vi reda på att Cap och de övriga Avengers tänker gå till botten med Illuminatis beslut om att offra andra världar för att rädda vår egen, vilket kommer avhandlas under hösten och våren under det ödesmättade baneret ”Time Runs Out!”, men först måste Illuminati möta en annan kolliderande världs hjältar.

The Great Society, Earth-4.290.001:s förkämpar, möter nu de mäktiga hjältarna från vår värld, Earth-616, i en kamp med höga insatser. Dels har vi det rent fysiska motståndet eftersom The Great Society redan har avvärjt tre kollisioner på egen hand och på det psykiska planet kan man fråga sig om alla medlemmar verkligen är beredda att offra miljarder liv för att rädda miljarders miljarder. Risken är att våra hjältar genom sina handlingar förvandlas till skurkar och monster och frågan är om inte detta redan är ett faktum.

För er som ännu inte har läst denna arc kommer det en del SPOILERS efter hoppet så nu är ni varnade.

3918364-new+avengers+v3+020-015New Avengers har verkligen blivit en skiva som hakat upp sig under de senaste numren men nu verkar Hickman äntligen hittat rätt spår och i den här arcen händer det verkligen mycket grejer. The Great Society är inget annat än en pastisch på DC:s Justice League med varianter på till exempel Superman, Batman och Flash fast de heter Sun God, Boundless och The Rider (hans alias är till och med Wayne) och jag gillar verkligen denna lilla twist. Doctor Strange har skaffat sig diaboliska krafter genom att offra sin själ på Syndernas marknad, vilket kommer lägligt till pass under kampen mot The Great Society även om Illuminati tvingas oskadliggöra honom för att inte allt ska gå över styr. När så ödets timma närmar sig visar det sig att alla i Illuminati drabbas av kraftig ågren när det gäller att förinta Earth-4.290.001, alla utom Namor, Imperius Rex.

New_Avengers_Vol_3_21Namors handling rör verkligen runt i grytan när det gäller Illuminatis känslor, speciellt hos Black Panther som har god anledning att hata Namor efter hans ödeläggelse av Wakanda under eventet Avengers Vs. X-Men och att han även lurade dit Thanos styrkor under Infinity med förespeglingen om att Infinity-stenarna fanns där. Namor är inte längre välkommen hos det chockade Illuminati och en ny kollision står återigen för dörren. Alla kvarvarande medlemmar i Illuminati inser att de inte är beredda att offra en annan värld och förbereder sig nu för det oundvikliga slutet.

New Avengers #18-23 lyckas äntligen leverera ett skifte i Hickmans storslagna berättelse. Under hela resan har filosofi och moral stått i centrum på ett sätt som jag inte kan minnas att jag stött på i en superhjälteserie förut och detta passar definitivt inte alla läsare men för mig är det ett välkommet grepp om genren. Det största bekymret är bara att det skulle ta så infernaliskt lång tid. Valerio Schiti som tecknar #18-21 gör ett strålande arbete och det är synd att han inte fick avsluta hela arcen. Tecknaren Kev Walker lyckas väldigt bra med #23 men #22 innehåller en tvedräkt mellan Namor och Black Panther som känns asknasig.

59e5292764cfc0dca427219eee9a7feeEn av arcens höjdpunkter är när Illuminati var för sig inväntar det förestående slutet. Tony sveper drinkar, Black Bolt skriker ut sin ångest på månen, Beast besöker sitt yngre jag från All-New X-Men, Dr. Strange undrar om han fortfarande är god, Reed besöker sin splittrade familj och Black Panther går till sängs med ex-frun Storm. Den ende som tar det hela med ett leende är Bruce Banner som reser ut i öknen med ett sexpack öl. Äntligen kommer han att bli fri från sitt gröna alter-ego.

Och vad gör Namor? Det får ni reda på i nästa arc.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Valerio Schiti, Kev Walker
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. Niklas says:

  Borde helt klart följt New Avengers från början… känns som om mycket av det som händer i Avengers är en följd av det och inte så mycket tvärtom, även om bägge titlarna har varit ganska sega sen de startade om från #1.

 2. Dennis says:

  Jag som trodde att Storm precis inlett ett förhållande med Wolverine, men detta kanske utspelar sig innan händelserna i Wolverine and the X-Men #8?

 3. Niklas says:

  Har inte läst New Avengers men Storm+Panther händer kanske efter ”Death of Wolverine” miniserien som går nu? (som jag inte heller läser men titeln är ju ganska avslöjande)

  Hickman i en intervju på newsarama:
  ”So people are going to miss stuff if they’re not reading both books. I’m not obviously asking them to read both, but I did in fact screw them if they’re not.”
  tur man la till New Avengers på köplistan igår…

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...