Recensioner

Alex + Ada Vol. 2

onsdag 1 april, kl 16:44 av 0 kommentarer

23331563Ada är nu en robot med självständigt medvetande som nyfiket lär känna världen för första gången. Självständiga robotar är dock förbjudet och när regeringen skärper lagen och aktivt letar efter ”befriade” robotar blir den redan komplicerade vardagen minst sagt problematisk. Dessutom hyser Ada allt starkare känslor för Alex som lever i sin egen lilla bubbla och nog inte tänkt efter ordentligt när han gav henne självständigt medvetande. Vad innebär det att vara äkta och vad skiljer oss egentligen från robotar? Dessa frågor och mycket annat får du svar på när den underbara kärlekshistorien mellan en människa och en robot fortsätter.

Första samlingen av Alex + Ada imponerade verkligen på mig med en övergripande snygg design och starka känslouttryck trots det minimalistiska bildspråket. När nu Sarah Vaughn och Jonathan Lunas underbara historia går in i andra volymen (samlar Alex + Ada #6-10) är allt sig likt även om Adas liv ändrats fundamentalt. Det är underbart att se hennes entusiasm för de mest vardagliga saker och göromål: se på när vattnet når kokpunkten, känna hur mjuk en handduk är, upptäcka att hon inte gillar apelsin och till och med lukta på Alex gamla strumpor. Alex börjar dock bli allt mer orolig eftersom Alex-Ada06-Page1-28e8bAda vill leva ett helt liv vilket inte är möjligt när hon inte får lämna hans hus. Världen utanför ser nämligen inte med blida ögon på robotar överhuvudtaget och särskilt inte självständiga som är helt olagliga. Situationen blir allt mer ohållbar när Alex barnlediga granne upptäcker att hans ”flickvän” är en robot och vid en middag med Alex farmor, som gav honom Ada från början, tar det bara några sekunder för farmodern att se att Ada inte beter sig som en Tanaka X5 ska göra. Det som får bägaren att rinna över är dock kärleken. Adas känslor för Alex blir allt starkare men han är så trög att han inte kan skilja på äkta kärlek och det han tror är uppskattning bara för att hon är hans robot. Nåja, den slitna klyschan ”kärlek börjar alltid med bråk” är ju väldigt äkta men när Ada lämnar Alex utsätter hon sig för stark, rent av dödlig, fara.

3816255-06Jonathan Lunas bilder är elegant enkla och hela upplägget har en skön futuristisk känsla vilket gör den till en helt unik serie i Image katalog och även i det övriga serieutbudet. Små gester, ögonkast och subtil beröring blir till känslostormar i detta avskalade och sparsmakade lilla mästerverk och den spirande kärleken mellan paret är helt magisk att få följa. Image Comics har annonserat att Alex + Ada avslutas med #15 vilket ger oss ytterligare en samling till av en fantastisk kärlekshistoria som med mycket små medel berör på djupet.

Manus: Jonathan Luna & Sarah Vaughn
Illustration: Jonathan Luna
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...