Recensioner

All-New All-Different Avengers #1

onsdag 2 december, kl 22:55 av 0 kommentarer

4900376-01Captain America (Sam Wilson) gör dagens goda gärning när han räddar en familj ur en bil som kör av Queensboro Bridge i New York. Medan han tar emot folkets jubel frågar någon om han är intresserad av att stödja flickscouterna genom att köpa kakor. Cap, som är sugen på lite socker, sträcker sig efter sin enda femdollarsedel när han plötsligt inser att det är en hel trupp av flickscouter som står framför honom och att alla vill att han ska köpa just deras kakor. Cap överlever dock detta predikament när han ser Tony Stark i folkmassan och kommer på den käcka idén att ta en groupie med allihop istället.

I Jersey City dyker plötsligt ett gigantiskt monster upp på stadens gator, vilket jagas av den unge superhjälten Nova. Kamala Khan (Ms Marvel), som befinner sig alldeles i närheten på Brunos Circle Q, beslutar sig för att hjälpa honom innan han förstör området helt, och när dammet lagt sig utspelas en mycket pinsam scen när Nova tar av sig hjälmen och tror att Kamala ska göra något liknande. Båda två är glada över att de inte kommer att springa på varandra i framtiden men där tror de fel. Alla dessa hjältar, plus Miles Morales (Ultimate Spider-Man), Thor och Vision, kommer inom kort att ingå i det nya, helt annorlunda, Avengers. Det här är så här långt en titel som verkligen lever upp till sitt namn, för All-New All-Different Avengers påminner inte ett dugg om en serie med Marvels mäktigaste superhjälteteam, och då menar jag inte i positiv bemärkelse.

all-new-all-different-avengers-1-1Mark Waid har precis avslutat en fulländad och lång run med Daredevil och han är inte heller oerfaren när det gäller superhjälteteam. Hans sejour med Fantastic Four, tillsammans med den saknade tecknaren Mike Wieringo, var utmärkt och jag trodde det skulle vara en baggis för honom, tillsammans med tecknarduon Andy Kubert och Mahmud Asrar, att leverera något alldeles extra men ack så fel jag hade. För det första får vi inte se hela teamet in action och Thor samt Vision är inte ens med i tidningen. Cap och Tony springer på Miles Morales när han råkar bli slagpåse åt en Chitauri (som Nova slungade mot solen i sin egen serie) vilken dyker upp i gamla Avengers Tower, som nu sålts av Tony för att täcka alla hans övriga utgifter. Det pinsamma och ansträngda mötet mellan Ms. Marvel och Nova utspelas sex veckor tidigare och kommer följaktligen bli en del av teamets kommande inre stridigheter. Vi vet att Sam brottas med att vara Captain America, att Tony inte gillar barn, en kolerisk utomjording vill förstöra Jorden och att Nova och Ms. Marvel hatar varandra. Roligare än så blir det inte.

allnewalldifferentavengers1-3Waid försöker skapa en lättsammare stämning än vad vi är vana vid när det gäller Avengers, åtminstone om man jämför med Hickmans dystra och dystopiska run som jag saknar mycket för den strök ingen medhårs utan var helt och hållet hans vision, men steget till parodi är inte långt borta och flera av karaktärerna och skämten känns ofärdiga och malplacerade. Att dessutom slänga in en Chitauri, som figurerar flitigt i Marvel Cinematic Universe, känns bara billigt och det är nästan som om jag undrar om det är Jeph Loeb som har författat den här soppan. Tecknarna Kubert och Asrar gör det de ska och det är deras insats som höjer betyget men fortsättningsvis behövs det en rejäl uppryckning från Waids sida för att jag ska fortsätta läsa den här serien överhuvudtaget.

Manus: Mark Waid
Illustration: Andy Kubert, Mahmud Asrar
Färgläggning: Sonia Oback, Dave McCaig
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 2+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...