Recensioner

4x Rucka: Lady Sabre & The Pirates of the Ineffable Aether

söndag 3 september, kl 22:58 av 0 kommentarer

Efter Whiteout, Queen and Country och Stumptown är det så dags för den sista titeln i min lilla granskning av Greg Ruckas olika egna serier som inte liknar något annat i hans verkförteckning. Lady Sabre & The Pirates of the Ineffable Aether är för det första en webbserie och för det andra ett rent underbart matinéäventyr av den klassiska sorten. Tänk dig Errol Flynn i Kapten Blod eller Slaghöken men istället för Flynn så spelas huvudrollen av den charmerande Lady Seneca Sabre, 14:e markisinnan av Cascadia och kapten på skeppet Pegasus. Dessutom utspelas detta äventyr med ärofyllda hjältar och lömska skurkar i en helt annan värld, kallad Sphere som består av fyra olika länder (Fueille, Hollern, Vaunuk och Allyria) som svävar i luften som kallas The Aether. Som om detta inte vore gott nog så är Lady Sabre en steampunkwestern med flygande skepp och zeppelinare, sheriffer, kungar och drottningar, magi och till och med drakar. Den närmaste jämförelsen är filmen Wild West fast utan pajig handling och överspelande skådespelare.

I detta fantastiska äventyr får vi följa Lady Sabre och hennes besättning som är på jakt efter en mystisk behållare och deras väg korsas av sheriffen Miles Drake och hans vicesheriff Keyton Drum som har fått tag i nyckeln till ovan nämnda behållare. Att den är värdefull är uppenbart och våra hjältar jagas i sin tur av bland annat kapten Hans von Kater som tillhör det kungliga gardet i Hollern (tänk dig Preussen, sent 1800-talet. Namnet på landet är förmodligen en lek med den preussiska kungafamiljens släktnamn: Hohenzollern) samt den välklädde gentlemannen och skurken Darius Payne och hans anhang som jobbar åt Smoke, en varelse vars namn man yttrar med fasa.

Behållaren innehåller något så simpelt som en karta men det är ingen skattkarta utan en väderkarta. En del av Ruckas fascinerande världsbygge är nämligen att vart hundrade år drabbas The Sphere av stormar som orsakar kaos och förödelse men ibland händer värre saker än så. De största stormarna kan ödelägga länder i en blinkning och den hett åtråvärda kartan visar var framtidens stormar kommer att inträffa och det är orsaken till att alla vill ha den.

Lady Sabre är en mycket trevlig serie med glimten i ögat, underbart tecknad och färglagd av gamle DC-veteranen Rick Burchett (vars stil påminner en hel del om Jerry Ordways), coola karaktärer i riktigt snygga 1800-talsmunderingar, underbar steampunk-teknologi (framförallt den livsfarliga ångdrivna mördarmaskinen The Octopoid), svärdsdueller och allt annat man kan önska sig i ett gammalt hederligt äventyr där allt är svart eller vitt. Rucka brukar förknippas med smarta kriminalhistorier i den lite hårdare skolan (även om han inte är lika hårdkokt som Brubaker) och hade jag inte vetat att han varit med och skapat Lady Sabre så hade jag aldrig räknat ut det.

Serien startade 2011 och de första fem kapitlen finns samlade i en Kickstarterupplaga som förmodligen inte går att få tag i men å andra sidan finns ju hela härligheten på nätet för alla att njuta av. Precis som med flera andra av Ruckas egna serier så blev den lidande av hans nya run med Wonder Woman som kom ut med två nummer per månad men nu när han lämnat den titeln så har han lovat att fokusera på sina egna alster. Black Magick är tillbaka, Lazarus har en liten paus med följetongen Lazarus: X+66, fortsättningen på The Old Guard börjar 2018, nya äventyr med Dex Parios i Stumptown är på g och förhoppningsvis kommer det mer av Lady Sabre & The Pirates of the Ineffable Aether som tyvärr legat i träda sedan januari 2015 med mycket kvar att berätta.

Manus: Greg Rucka
Illustration: Rick Burchett
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...