Recensioner

The Flintstones, Vol. 2

torsdag 4 januari, kl 23:27 av 0 kommentarer

Dags för ytterligare ett besök hos Fred och Wilma Flintstone samt Barney och Betty Rubble i den lilla stenåldersstaden Bedrock. Den här gången handlar det om hur civilisationen får oss att köpa mer saker som vi inte behöver; borgmästaren Clod the Destroyer som beslutar sig för att stänga barnsjukhuset för att få pengar till nya tjusiga rustningar till sina krigsdinosaurier i konflikten med Lizard-folket; Wilma som gör filmkulisser till den berömda regissören Werner Herzrock; Mr. Slate som fått en kapitalistisk uppenbarelse och som sparkar alla sina arbetare för att bli ännu rikare så han kan imponera på den ytliga kvinnan han dejtar; hipsters i Bedrock; avlatsbrev; drönare och mycket mer under några helt vanliga dagar på Jorden…en planet som riskerar att förintas om inte Great Gazoo kan lägga ett gott ord för mänskligheten.

Den första volymen av The Flintsones var en av 2016 års största överraskningar där Mark Russell (Prez) och Steve Pugh bjöd på bitande satir i en stenåldersversion av vår egna galna samtid. Inga ämnen verkade vara heliga och serien värjde inte heller för allvarliga ämnen som självmordstankar eller posttraumatisk stress och allt serverades i en miljö som de flesta av oss känner igen i någon form, nämligen Hanna-Barberas skapelse The Flintstones.

Andra och avslutande volymen av serien innehåller mer av mer eller mindre kända trender och vardagssituationer från vår samtid i fristående nummer och även om det är underhållande så är andra volymen lite tandlös jämfört med den första. Den rapsodiska handlingen griper inte tag på samma sätt som förra gången och ibland börjar mina tankar sväva iväg åt ett annat håll vilket inte är något gott tecken.

De inslag som jag gillar mest är Pebbles frågor om religion kontra vetenskap och hur Mark Russell ger ett övertygande svar som inte innebär att man utesluter den ena på bekostnad av den andra samt den oerhört gripande fortsättningen på vänskapen mellan ”dammsugaren” och ”bowlinglotet”, det vill säga två av de djur (elefant respektive bältdjur) som utgör delar av familjen Flintas husgeråd.

Efter tolv nummer är det dags att ta farväl av The Flintstones för den här gången och det återstår att se i vilken form de kommer att dyka upp i framtiden, men tills dess rekommenderar jag att du utforskar Mark Russell och Steve Pughs lilla pärla, framförallt den första volymen, som bjuder på mycket igenkänning och oanat djup när det gäller vår samtid.

Manus: Mark Russell
Illustration: Rick Leonardi (#7), Steve Pugh
Tusch: Scott Hanna (#7)
Färgläggning: Chris Chuckry
Förlag: DC Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...