Recensioner

Nya serier 2018: The Dead Hand #1-2

söndag 15 juli, kl 01:22 av 0 kommentarer

Djupt ner i en floddal ligger den lilla staden Mountainview. Staden har ingen flygplats och ingen av huvudvägarna leder dit. Det enda sättet att nå den är via ett sidospår från den stora järnvägen och den är bokstavligen helt isolerad vilket är en av orsakerna till att många valt att bo just där.

En vacker dag trillar en utmattad vandrare in på stadens saloon. Törstig och förvirrad berättar han att han heter Frederick och att hans gps dog, kompassen blev galen och att Frederick därför inte har en aning om var han är. Han blev glatt överraskad när han hittade staden, speciellt med tanke på att han inte hade sett den på kartan. Männen i baren lyssnar på Fredericks berättelse men när han berättar att han är författare och att hans specialintresse är Kalla kriget blir stadens sheriff, Carter Carlson, först misstänksam och när Frederick frågar om Carlson känner till något om ”The Dead Hand” blir sheriffen även hotfull…och till slut våldsam.

Alla på saloonen är dock omedvetna om att någon sett alltihop. Harriet och hennes kompisar tog sig i in spritförrådet för att få ha det lite kul i staden där inget händer och medan vännerna snart tröttnar på att tjuvkika så har Harriet sett allt.

Under det gångna året har jag noggrant valt ut vilka nya serier jag är intresserad av att utforska men ofta dyker det upp överraskningar som jag totalt missat att utforska i det stora överflödet. The Dead Hand var definitivt en sådan serie som till utseendet verkade vara en dussinserie i spion- och agentgenren som jag inte behövde ta någon notis om men när flera positiva recensioner började dyka upp på nätet beslutade jag mig för att åtminstone ge den en chans och tur var väl det för The Dead Hand visade sig vara en frisk fläkt inom genren och dessutom riktigt spännande och mycket läsvärd.

Serien är författad av Kyle Higgins som är medförfattare (tillsammans med Alec Siegel) till två andra Image-serier, C.O.W.L. och Hadrians Wall. Jag läste första numret av den förstnämnda med intresserade mig föga för resten men när det gäller The Dead Hand är det ett annat ljud i skällan. Till att börja med utspelas serien vid tiden för Kalla krigets slut där vi får följa Carter Carlson, som hade en framgångsrik karriär som black ops hos CIA, och han, tillsammans med ovannämnda Harriets mamma, Renae (som jobbade i samma bransch som Carlson fast åt den franska underrättelsetjänsten eller åt högstbjudande part) är två av huvudkaraktärerna men det är helt klart att vi kommer att få se mer av Harriet.

The Dead Hand är en standard-agentserie men har en så sjukt bra twist som är alldeles för bra för att spoila och som både ger mystisk och spännande krydda till anrättningen plus att man får känslan av att vad som helst kan hända vilket gör att serien seglar upp som en av årets överraskningar som alla älskare av riktigt bra spionserier inte får missa.

Stephen Mooney är en mycket bra tecknare och han får stor hjälp av den välkända färgläggaren Jordie Bellaire vilket gör att The Dead Hand även är en visuell njutning. Det här är en sådan serie som man helst vill sluka i sin helhet med alldeles för spännande cliffhangers för min känsliga person och jag längtar efter första samlingsutgåvan som dyker upp i oktober 2018. Rekommenderas!!!

Manus: Kyle Higgins
Illustration: Stephen Mooney
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...