Recensioner

Hilda och fågelparaden

torsdag 27 september, kl 14:43 av 0 kommentarer

Hilda och hennes mamma har flyttat till staden Trollberg och bägge två har svårt att anpassa sig till den nya situationen. Den äventyrliga och nyfikna Hilda vill utforska världen som hon brukar men hennes mamma är livrädd för storstadsdjungelns alla fasor och faror. Dessutom tycker Hilda att hennes nya klasskamrater har väldigt konstiga lekar som mest går ut på att skratta åt andra eller orsaka skada, som de stackars fåglarna som de kastar sten på. Medan klasskamraterna går hem förbarmar sig Hilda över en stackars skadad korp som både glömt bort vem han är och hur man flyger och medan mörkret sänker sig över staden inser Hilda snart att hon är vilse. Kommer Hilda att hitta hem till sin mamma, som måste vara utom sig av oro, innan den årliga fågelparaden går av stapeln?

I den tredje delen av Luke Pearsons bokserie om Hilda har vår lilla trio bestående av Hilda, hennes mamma och Hildas husdjur Kvisty lämnat den magiska fjällvärlden men det betyder inte att det även finns fantastiska varelser och företeelser i staden Trollberg. Först blev jag besviken på grund av flytten men Pearsons berättelse och teckningsstil blir bara bättre och bättre för varje nytt album.

Bokens centrala tema är den ständiga kampen mellan ett barns upptäckarglädje och en förälder som oroar sig över detta och Hilda och fågelparaden har därför ett bitvis mörkare anslag en tidigare delar av serien. Det betyder inte att den är mindre magisk eller charmerande utan tvärtom och det finns också gott om komiska inslag med skön timing.

Speciellt gillar jag naturbarnet Hildas sunda reaktion på klasskamraternas hyss och hennes stora kärlek och omsorg om varelser som behöver en hjälpande hand. Samspelet mellan Hilda och korpen som lär sig att se på staden med nya ögon genom ett gemensamt utbyte av erfarenheter känns som en skön metafor för hur viktigt det är att diskutera saker med olika förförståelser där ingenting är rätt eller fel men det viktiga är samtalet och att man lär sig av varandra.

Att gå vilse är något som alla barn upplever någon gång men Pearson lyckas också förmedla den fasansfulla känslan som en vuxen upplever när man tappat bort sitt barn. Som vanligt väntar en härlig överraskning på slutet och Hilda och fågelparaden är ytterligare ett fulländat bidrag till en fabulös bokserie både för barn och vuxna. Näst på tur är Hilda och den svarta hunden.

Manus: Luke Pearson
Illustration: Luke Pearson
Förlag: Epix Förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...