Recensioner

Monstress, Vol. 3: Haven

lördag 5 januari, kl 19:45 av 0 kommentarer

Efter det farliga, men informativa, mötet med Blood Fox på Isle of Bones styr kapten Syryssa skutan mot hamnstaden Pontus där Maika Halfwolf hoppas att hon ska kunna gömma sig från sina förföljare. Staden är vida känd för sin mystiska skyddsbarriär som konstruerades av Shaman-Empress men skölden kan bara aktiveras av Shaman-Empress sanna arvinge och eftersom både The Blood Queens från Thyria och häxorna från Cumaea-orden upptäckt att Maika tagit sin tillflykt till Pontus är goda råd dyra. Lyckligtvis råkar Maika vara Shaman-Empress sanna arvinge, både på gott och på ont, och Maika måste nu samarbeta med monstret Zinn, som lever i Maikas kropp, för att rädda staden samt sina vänner Kippa och Master Ren…en kamp som blir oväntat besvärlig och farlig för bägge två.

Under 2018 prisbelönades Marjorie Liu och Sana Takedas art deco-skimrande steampunkfantasy Monstress flitigt, bland annat belönades den med fem Eisner Awards (första gången en kvinna belönats i kategorin Best Writer), två Hugo Awards (första gången samma serie vunnit två år i rad) samt Harvey Awards nya pris Book of the Year. Denna mycket läsvärda serie om krig, halvgudar, magi, mångfald och utanförskap är ett mycket ambitiöst verk som präglas av ett rikt och komplicerat världsbygge, brutalt våld, krig och förföljelser samt mångbottnade karaktärer och i tredje volymen spänner Liu och Takeda bågen ytterligare genom att bjuda på episk high fantasy-action i den högre skolan.

Seriens unika röst med ett kvinnodominerat världsbygge fortsätter här sitt segertåg och tredje volymen bjuder till och med på ett för genren klassiskt arrangerat konvenansäktenskap…fast mellan två kvinnor. Steampunkvibbarna blir också ännu mer påtagliga när Maika och Zinn träder in i Shaman-Empress laboratorium djupt under staden Pontus där de hittar allt ifrån högteknologiska vapen och helvetesmaskiner…ja, till och med magiska robotar.

Jämfört med de föregående, och enligt mig lysande, volymerna känner jag dock att serien nu börjar bli lite för mystisk för sitt eget bästa och även om flera frågetecken fortsätter att rätas ut återstår fortfarande alldeles för många för att jag ska kunna njuta av serien till fullo. Dialogen är gåtfullare än tidigare och även om actionscenerna är praktfulla så är de lite för röriga för min smak men det finns inte en chans på Jorden att jag kommer att sluta läsa denna blivande moderna klassiker ur Image Comics redan imponerande katalog. Det som håller serien vid liv är den spännande dynamiken mellan Maika och monstret Zinn, den alltid lika bedårande rävflickan Kippa och katten och nekromantikern Master Rens inbördes konflikter och motstridiga allianser samt seriens imponerande världsbygge som likt Sagan om Ringen eller Game of Thrones kräver det mesta av sin läsare men alltid belönar när man tar sig tid att utforska det närmare.

Fjärde arcen av Monstress kickar igång 23 januari med Monstress #19 där vi förhoppningsvis får svar på frågan om Maikas mammas diaboliska plan med sin dotter, förhållandet mellan Maika och hennes bästa vän Tuya, hur det går för Kippa och Master Ren samt den gäckande frågan om vem Maikas far egentligen är.

Manus: Marjorie Liu
Illustration: Sana Takeda
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...