Recensioner

Viktor Kasparsson 7: Fädernas synder

fredag 25 januari, kl 23:58 av 0 kommentarer

Efter att Kasparsson och Jennifer Rosendahl med nöd och näppe överlevt förra äventyrets fasor hamnar Viktor i onåd hos överkonstapel Rosendahl som är måttligt förtjust över att hans dotters förhållande med Viktor nästan kostade henne livet. När den upprörde fadern vänder sig till lokalpressen stämplas Kasparsson som en kvinnoplågare och ockultist och är nu fånge i sitt eget hem i Hälsingborg och hans försök att få kontakt med Jennifer är fruktlösa. Mitt i denna bedrövelse dyker plötsligt fader Eriksson upp med ännu mer illavarslande nyheter. De nedärvda blodspakterna som tvingades fram av 1860-talets långa svältår bär nu frukt i form av en arvinge till den mytomspunne Myrddin Cyning…en arvinge avlad av Syndaätaren, det vill säga Viktor Kasparsson själv i egen hög person.

Varje nytt Kasparssonalbum skapat av Dennis Gustafsson innebär en högtidsstund och detta gäller i synnerhet det senaste albumet – Fädernas synder – som väver ihop trådar från i stort sett alla tidigare album och som dessutom annonseras som en svitavrundning av Kasparssons ”unga år”. Sedan det onumrerade albumet Viktor Kasparssons makabra mysterier gavs ut 2010 på Albumförlaget (själva karaktären dök upp för första gången i antologin Till sängs! – eller ej och andra serier från den nordiska serietävlingen i Kemi 2001 som gavs ut 2002) har det publicerats ytterligare sju numrerade album från förlaget där Viktor Kasparssons ofrivilliga möten med olika grader av övernaturlig fasa i mellankrigstidens Skåne med omnejd stått i fokus men den här gången är insatserna större och hotet farligare än någonsin. Som tur är får han hjälp av fader Eriksson och Särskilda enheten från Svenska kyrkans underkansli samt tre av Kasparssons mest trofasta vänner men trots att de är ett sammansvetsat och målmedvetet team som är redo att gå i döden för att skydda världen från den annalkande ondskan så är de kanske redan för sent ute.

De fristående berättelserna i Dennis Gustafssons skickligt konstruerade Kasparsson-universum har alltid vävts in i varandra men i Fädernas synder faller alla bitar på plats till en riktigt smaskig final vilken, som så ofta förr, slutar med ett vemodigt mollackord. Här dyker bland annat upptäcktsresanden och pharmaceptmogulen August Augustin och hans son Sigfried upp, fru Bomba spår i kort och konservatorn Märta Möllergren och obducenten Mats Ludvig Berger ställer gärna upp på häxjakt eftersom de bägge två befinner sig på botten själsligt. Vi får även återse Koge-Stina, den mystiska vita hjorten samt stifta bekantskap med nya mysigheter som häxhjon, helveteshundar, en talande korp och mycket mer.

Det enda problemet jag har med Fädernas synder är att det blir många trådar att hålla reda på eftersom det var ett tag sedan jag läste de första albumen men om inte annat så uppmuntrar sjunde delen till en omläsning av hela härligheten och det är ju bara positivt. Den stora slutstriden med Kasparssons vänner och fem edsvurna från Särskilda enheten från Svenska kyrkans underkansli (inklusive nunnan syster Agnes) känns som tagen ur en riktigt bra film som jag vill se eller en rollspelskampanj ur gamla Chock som jag hade velat delta i och även om jag är osäker på hur framtiden ser ut för Viktor Kasparsson så ser jag längtansfullt fram emot fler äventyr i denna vid det här laget klassiska svenska albumserie. Nu på söndag kl. 17.00 (27 jan) är det dessutom releasefest för det senaste albumet på Bishop Arms vid Gustav Adolfs Torg i Malmö så om du har vägarna förbi, är sugen på att hänga med andra Kasparssonfans, träffa Dennis Gustafsson och naturligtvis införskaffa den senaste boken (som alltid signeras förnämligt) så är det ett gyllene tillfälle.

Manus: Dennis Gustafsson
Illustration: Dennis Gustafsson
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...