Recensioner

The Magic Order, Vol. 1

måndag 20 maj, kl 23:54 av 0 kommentarer

Det finns en värld bortom vår egen som bara ett fåtal kan se, men de som kan har svurit att skydda mänskligheten från det som skulle kunna förinta den. De kallar sig The Magic Order och består av fem familjer av magiker från världens alla hörn som i hemlighet skyddat världen från övernaturliga fasor i tusentals år – men när flera familjemedlemmar mördas på ett bestialiskt sätt börjar ordern ana att de står inför ett övermäktigt hot. Misstankarna går till den ondskefulla magikern och tidigare ordensmedlemmen Madame Albany som inte kommit över att ordens tidigare överhuvud, tillika hennes egen far, förnekade dottern hennes arvedel – boken Orichalcum. Detta är inte vilken magisk bok som helst utan innehåller de mörkaste besvärjelserna från det gamla Atlantis och orsakade även dess undergång och var grunden till båda Världskrigen. Boken finns nu i ordens nya överhuvuds ägo, Leonard Moonstone, och han har svurit att bevaka den och se till att den aldrig någonsin öppnas igen och nu behöver han hjälp av hela sin familj för kunna hålla sitt löfte och stoppa de som försöker mörda dem.

2017 annonserades det att Netflix köpt Millarworld, Mark Millars eget serietidningsförlag där man kan hitta titlar som Wanted, Kingsman, Kick-Ass, Jupiter’s Legacy, Huck och många fler. Just nu finns det planer på att göra TV-serier av Jupiter’s Legacy och American Jesus och film av Empress, Huck samt en av Millars nya Netflix-serier, Sharkey the Bounty Hunter, som ges ut av Image Comics. Sedan uppköpet har vi förutom Sharkey även fått Prodigy och i juli kommer även Space Bandits under samma banér men först ut var The Magic Order vars första nummer dök upp i juni 2018.

Elaka tungor brukar hävda, med all rätt, att Millars high concept-serier egentligen bara är storyboards för film och TV men ibland överträffar Millar sig själv och skapar något riktigt bra och minnesvärt i serieform. Sist det hände var enligt mig med första volymen av Jupiter’s Legacy och så nu med The Magic Order som trots att den lånar friskt från det mesta när det gäller magigenren ändå är en riktigt underhållande serie som är svår att lägga ifrån sig och dessutom vansinnigt snyggt illustrerad av Olivier Coipel med skön färgläggning av mästaren Dave Stewart.

På många sätt är The Magic Order ett systerverk till Jupiter’s Legacy för här får vi också möta en extraordinär och dysfunktionell familj och istället för superhjältar så får vi magiker i J.K. Rowlings anda men det här är Harry Potter för vuxna och inte för barn. Själva grundstoryn är den klassiska ont mot gott där skurkarna är klichéartat onda medan det är lite mer ambivalent när det gäller själva orden. I centrum av berättelsen får vi möta familjen Moonstone med pater familias Leonard i spetsen som försörjer sig som en av världens skickligaste illusionister. Av hans tre barn är Regan en hetlevrad nattklubbsägare, yngsta barnet Cordelia, familjens svarta får, och så favoritsonen Gabriel som var den största magikern Leonard någonsin skådat och familjens stora hopp men som på grund av en tragisk familjehändelse helt lagt ordern och trollstaven på hyllan.

Min favorit, och förmodligen också Millars med tanke på att hon är den mest utvecklade karaktären, är utan tvekan Cordelia: Escapologist (utbrytarkung känns inte så 2019 så jag använder mig av det engelska ordet), olydig, opålitlig, obstinat och som ofta tittar djupt ner i glaset. En av seriens höjdpunkter är när hon traumatiserar ett helt barnkalas med att berätta hur hon bokstavligen föddes in i yrket då hon överlevde sin egen abort genom att flytta sitt foster till en stackars barnmorska eller när hon istället för att sjunga eller spela klarinett på klassens timme istället valde att utföra ett häpnadsväckande utbrytarnummer där hon iförd tvångströja hoppar från skolbyggnadens tak rakt ner i ett brinnande oljefat och dessutom klarar sig utan en skråma.

Cordelia får stå för det sjukt roliga och bisarra medan brodern Gabriel bär på ett sår som aldrig läker. Hans enda dotter Rosetta, som längtade efter att bli en magiker precis som sin pappa, dog i en tragisk lek med hans trollstav och Gabriel får leva resten av sitt liv med vetskapen att han orsakade sin egen dotters död.

Övriga minnesvärda ur persongalleriet är Madame Albany som är helt störd och för att vi ska förstå att hon är både det och ond så bär hon en tätt åtsittande BDSM-mask och verkar också sakna pupiller. I hennes släptåg har vi den lömske hamnskiftaren Lord Cornwall och i familjen Moonstones residens får vi även lära känna Uncle Edgar som är en 1000-årig magiker som lever i självvald exil från den mänskliga världen och som alltid har en liten söt Pteranodon vid namn Isaac på sin axel.

Serien är ganska förutsägbar till att börja med men innehåller två överraskande twister som jag inte såg komma vilket alltid är välkommet i min bok. Den stora behållningen med serien är dock inte världsbygget eller karaktärerna utan Coipels briljanta illustrationer, särskilt de innovativa och spektakulära morden på ordens medlemmar som ger mig rysningar av både skräck och välbehag. Hans gestaltning av mördaren själv, The Venetian, är också en riktig höjdare och på det hela taget är The Magic Order en riktigt underhållande serie och på köpet dessutom grymt snyggt illustrerad.

Manus: Mark Millar
Illustration: Olivier Coipel
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...