Recensioner

Watersnakes av Tony Sandoval

fredag 19 juli, kl 22:20 av 0 kommentarer

Tonåringen Mila försöker härda ut ännu ett tråkigt sommarlov när hon plötsligt träffar Agnes och allting förändras. Agnes är en riktig galenpanna som älskar att berätta sjuka historier, spela folk spratt och hitta på spännande äventyr och Mila blir som besatt av henne…och hennes fantastiska bländvita tänder. En dag när det blåser upp till storm bjuder Agnes hem Mila till sig och Agnes säger att hon vill läsa en saga för sin vän medan de väntar på att det ska sluta regna. Medan de ligger ansikte mot ansikte i sängen tar Mila mod till sig och kysser Agnes men bägge två ryggar tillbaka fyllda av vämjelse och obehag. Plötsligt mår Agnes jätteilla och spyr upp en nattsvart bläckfisk på lakanet som med bedjande ögon tilltalar Mila: ”Snälla. Ta mig till havet”, och den vettskrämda Mila flyr i panik ut i stormen. Flera veckor senare står Agnes lillebror Julien utanför Milas hem med hennes cykel och väska som hon av förklarliga skäl glömde bort att ta med sig den där stormiga eftermiddagen men när Mila frågar Julien om hans syster svarar han bara lugnt att Agnes varit död i elva år. Mila frågar om detta är ett dåligt skämt men Julien framhärdar. Agnes dog när hon var fem år men Julien hör hennes fotsteg, vet att hon gillar maskerna han gör i papier-maché och hon använder definitivt sitt sovrum. Mila borde vara glad för hon kan i alla fall se henne.

Sandoval är en mexikansk serieskapare med en särpräglad och underbar teckningsstil samt perfekt känsla för det surrealistiska och fantastiska som man kan njuta av i Eisnernominerade verk som Doomboy, A Glance Backward och Rendez-Vouz in Phoenix och även Watersnakes har fallit Eisnerjuryn på läppen i år med tre nomineringar: Best Publication for Teens (ages 13-17); Best Writer/Artist och Best Painter/Multimedia Artist (interior art).

Just Watersnakes är en fullständigt bisarr och samtidigt alldeles underbar dark fantasy-berättelse av bästa märke. Det första som poppar upp i mitt huvud är ett engelskt uttryck jag stött på som verkligen gör denna unika bok rättvisa: ”beautifully disturbed and disturbingly beautiful”. Spöken, en bläckfiskkung, en armé av tänder/kvinnliga krigare, en dröm i drömmen och mycket, mycket mer låter mest som ett sällsynt förvirrat avsnitt av Äventyrsdags men Sandoval skapar nästan en egen genre med sitt poetiska språk, skickliga hantverk och formspråk som bokstavligen får mig att tappa andan.

Boken riktar sig till tonåringar men innehåller en del fasansfulla moment som till och med skulle få vuxna människor att vilja springa och gömma sig. Själv njöt och rös jag av välbehag under hela resan och rekommenderar den varmt till alla som älskar Bröderna Grimms originalsagor och vill ha mer eller serieentusiaster som älskar alla serier oavsett genre.

 

Manus: Tony Sandoval
Illustration: Tony Sandoval
Förlag: Lion Forge
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...