Recensioner

Undiscovered Country, Vol. 1: Destiny

onsdag 22 juli, kl 00:29 av 0 kommentarer

2029 stängde USA sina gränser och på 30 år har ingen kommit in eller ut ur landet. All handel och kommunikation har upphört och ingen i den övriga världen har en aning om vad som försiggår i landet som en gång kallades Amerikas förenta stater.

Två nya supermakter har uppstått i maktvakuumet som uppstod efter att USA beslutade sig för att vända världspolitiken ryggen – Alliance Euro-Afrique (AEA) och Pan-Asian Prosperity Zone (PAPZ) – och efter flera blodiga konflikter råder nu något slags stillestånd mellan parterna som istället hotas av något som riskerar att utplåna allt mänskligt liv: en global pandemi som fått namnet Sky Virus.

Nu är ett team bestående av sju personer på väg in mot USA:s västkust då något dramatiskt skett som fått världen att hålla andan. USA har nämligen helt oväntat tagit kontakt med Alliansen och Zonen, erbjudit ett vaccin och verkar också vara intresserade av åter öppna sina gränser. En liten strimma ljus när allt hopp verkar ute för resten av världen.

Undiscovered Country har varit en snackis ända sedan Image Comics först lanserade serien hösten 2019 och efter att Coronakrisen lamslagit världen 2020 har snacket knappast minskat. Vad som till att börja med presenterades som en arvtagare till Image Comics flaggskepp The Walking Dead – författad av Scott Snyder och Charles Soule (som bägge två har ett imponerade CV med titlar som Batman, Swamp Thing, American Vampire, Daredevil, She-Hulk och Death of Wolverine i bagaget) och illustrerad av Giuseppe Camuncoli (The Amazing Spider-Man, Hellblazer) – har nu fått epitet som profetisk och episk och nominerades dessutom till en Eisner Award i kategorin Best New Series. Efter att ha läst första volymen kan jag dock konstatera att hypen kring Undiscovered Country mest är frukten av en skickligt genomförd marknadsföring där man bara kan konstatera det uppenbara: kejsaren är naken.

Snyder och Soule tar i ända från tårna med ett preapokalyptiskt världsbygge samt ett imponerade persongalleri där alla inblandade har mumsiga skelett i garderoben. Här får vi möta syskonen Daniel och Charlotte Graves som bägge två skickades iväg av sina föräldrar när ”Sealing Day” (det vill säga den ödesmättade dag då USA:s bestämde sig för att dra ut pluggen när det gällde kontakt och kommunikation med omvärlden) närmade sig. Daniel är en eftersökt legoknekt som fått en plats i teamet eftersom han redan lyckats infiltrera USA en gång och dessutom klarat sig ur landet igen medan Charlotte är en framstående epidemiolog som specialiserat sig på Sky-viruset. Vidare har vi en historiker som specialiserat sig på USA, en grävande journalist med en smart drönare som sidekick, en pilot och tillika krigshjälte samt två slipade diplomater från Alliansen respektive Zonen.

När första volymen närmar sig slutet visar sig detta elitteam på riskfyllt diplomatiskt uppdrag vara en synnerligen dysfunktionell familj där en är en förrädare, en är galen, två är listiga konspiratörer och ytterligare en råkar vara smittad av Sky-viruset. Som om inte detta vore elände nog så liknar det tidigare USA ingenting som någon tidigare sett. Efter att deras helikopter skjutits ner när teamet precis passerat gränsen så landar de, något tilltufsade, i ett ökenlandskap befolkat av muterade vildar, dårar och kreatur som för tankarna till Mad Max på syra. Snyder och Soule har dock mer i bakfickan för här målas ett flummigt scenario upp med dörrar, nycklar, profetior, fraser som ”walk the spiral” och olika citat ur USA:s historia som antingen ska få oss att tänka på ”The Founding Fathers” eller, i ett extra bisarrt ögonblick även för att vara Undiscovered Country, John McClane i Die Hard. Trots att mättnadskänslan redan är kväljande får vi lite grädde på moset i form av den skurkige Mad Max-bossen Destiny Man och hans smått galna motpart, som själv kallar sig Uncle Sam, samt det faktum att någon märklig anomali gjort att USA färdats hundra år framåt i tiden medan det bara gått 30 år på utsidan.

Som ni förstår vid det är laget så blir det här bara för mycket för mig och om man även lägger till att karaktärerna är ointressanta, schablonartade och tråkiga samt att dialogen är krystad, stel och förutsägbar så anar ni vart det är på väg. Trots en lovande start och bitvis snygga illustrationer av Giuseppe Camuncoli så är Undiscovered Country i mina ögon en kalkon redo för julmiddagen och jämförelsen med The Walking Dead klingar falskt i mina öron. Tankarna för mig istället osökt in på de sista säsongerna av Lost…inbakade i en volym.

Manus: Scott Snyder, Charles Soule
Illustration: Giuseppe Camuncoli
Tusch: Daniele Orlandini, Leonardo Marcello Grassi
Färgläggning: Matt Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...