Recensioner

H.P. Lovecraft’s At the Mountains of Madness, Vol. 1 & 2

torsdag 20 augusti, kl 23:58 av 0 kommentarer

20 augusti 2020 är det 130 år sedan den idag kultförklarade skräckförfattaren H.P. Lovecraft föddes i Providence, Rhode Island, USA. I stort sett okänd under sin livstid kunde han inte leva på sitt författarskap och dog fattig blott 46 år gammal men hans berättelser lever vidare än idag och räknas nu som en omistlig till av populärkulturen och en källa både för forskning och sömnlösa nätter för de som vågar ge sig in i hans fascinerande universum av fenomen och fasor bortom mänsklig fattningsförmåga.

Listan över musik, spel, litteratur och film som inspirerats av hans verk är enorm. Bara för några dagar sedan dök exempelvis TV-serien Lovecraft Country upp på HBO Nordic och 2019 kom ytterligare en filmatisering av hans verk The Colour out of Space (med bland annat Nicholas Cage i rollistan). När det gäller renodlade adaptioner är listan betydligt kortare eftersom det är minst sagt komplicerat att göra hans intrikata prosastil och språkliga krumbukter rättvisa men en person har under en längre tid ägnat sig åt detta, och med rätta hyllats för sin insats, och detta dessutom i serieform.

 

Mangaskaparen Gou Tanabes första Lovecraft-adaption var The Outsider som kom ut 2004 och 2018 nominerades hans H.P. Lovecraft’s The Hound and Other Stories (Dark Horse Comics) till en Eisner Award och i år nominerades även hans två volymer av H.P. Lovecraft’s At the Mountains of Madness till samma pris. Denna roman från 1931, som blev ytterligare ett sorgebarn för Lovecraft själv eftersom den inte publicerades i sin helhet under hans livstid utan bara gavs ut som en brutalt redigerad följetong i magasinet Astounding Stories 1936, är marinerad i Lovecrafts värld med otaliga referenser till både Miskatonic University, Necronomicon och Cthulhu.

I At the Mountains of Madness får vi följa en forskningsexpedition till Antarktis, en del av världen som fortfarande inte var helt utforskad vid 1930-talets början. Ledare för expeditionen, och tillika bokens berättare, är geologen och professorn William Dyer och genom hans ögon får vi uppleva expeditionens fasansfulla vedermödor och märkliga upptäckter av jordens dolda arv och historia.

Tanabes adaption är mästerlig för han lyckas inte bara inkorporera Lovecrafts härliga prosa i verket utan även skildra det ohyggliga och obeskrivbara, både i den utomvärldsliga arkitekturen samt de märkliga livsformer som expeditionen upptäcker. Som grädde på moset är fasan inför det okända ständigt närvarande och även Dyers oro för sina kollegor och hans alltmer stigande känsla av maktlöshet och litenhet närmar sig panikens och galenskapens ohyggliga gränsland.

Det blir full pott till Tanabes adaption av en av mina favoritberättelser från Lovecrafts penna och jag hoppas att Dark Horse Comics fortsätter att ge ut dessa fina volymer.

Manus: H.P. Lovecraft, Gou Tanabe
Illustration: Gou Tanabe
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...