Recensioner

Belzebubs

tisdag 23 mars, kl 22:31 av 0 kommentarer

2015 var den finske serieskaparen JP Ahonen utbränd och led av depression och försökte hitta inspiration genom den årliga inktober-utmaningen. Han ville komma på något som var lätt att teckna och roligt för honom själv och vips föddes några stenhårda hårdrockare med ansiktsmålning. Tjugo seriestrippar med metalbandet Belzebubs, bestående av Obesyx, Hubbath samt frontmannen Sløth med hustrun Lucyfer och barnen Lilith och Leviathan, blev under 2016 en pågående webbserie som nu blivit en hel industri med flera översatta volymer, massa härligt merch och även riktiga låtar med det fiktiva bandet samt animerade videos skapade av Ahonen och flera entusiastiska medarbetare.

Nu har denna härliga strippserie om bandet Belzebubs och Sløths familj även hamnat på de svenska seriehyllorna tack vare Egmont Comics som gett ut den första samlingsvolymen och jag hoppas att det kommer fler.

I grund och botten är detta en klassisk humorstripp om en udda familjs vardag där deras alternativa livsstil minst sagt bryter mot normen. Här rör det sig dock inte om halvskruvade varianter av Simpsons, Family Guy eller F is for Family utan satansdyrkande hårdrockare som hade fått studiopubliken och programledaren Siewert Öholm från den famösa Svar direkt-”debatten” (1984) om hårdrockkulturens dåliga inflytande på ungdomar att blekna och be för sina liv.

Här handlar det inte bara om att hylla Satan, svarta mässor och att åkalla demoner utan också vardagliga bekymmer och glädjeämnen i en familjs liv, som när man glömmer stänga en dimensionsportal, att drömma mardrömmar om Jesus, kristen tonårsrevolt eller att man inte får leka med monstren under sängen när man ska sova. Själva bandet Belzebubs har det också rätt körigt eftersom de saknar en trummis men allt ordnar sig under berättelsens gång.

Serien har ett delvis kronologiskt förlopp där vi får följa Lilith och Leviathan från födsel till tonår och vi får också stifta bekantskap med barnens, i sammanhanget, mycket excentriska farmor. De färgstarkaste karaktärerna i denna svartvita serie är dock mamma Lucyfer och hennes dotter Lilith. Bägge två har ett glödhett temperament där Lucyfer ofta ger härligt grafiska beskrivningar av vad hon skulle göra med Sløth om han skulle råka träffa en het groupie på turnén eller Lilith som försöker vinna klasskamraten Sams hjärta med olika okristliga eller demoniska handlingar.

Ahonens tecknarstil är mycket snyggt cartoony och jag gillar framförallt att alla saknar näsor och att alla hårdrockare har ondskefullt svarta pratbubblor i kontrast till oss vanliga ”normisar”. Humorn i serien håller en relativt jämn nivå med en del hejdlöst roliga undantag och Belzebubs är rakt igenom underhållande samt en friskt svavelosande fläkt på de svenska seriehyllorna.

Manus: JP Ahonen
Illustration: JP Ahonen
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...