Recensioner

SPA

söndag 20 juni, kl 00:25 av 0 kommentarer

Ett gift par beslutar sig för att boka en avkopplande weekend på ett förstklassigt spa- och konferenshotell. Dels för att varva ner och tänka på något annat i ett par dagar men mest för att komma bort från lägenheten, som kanske är deras, vilken är full av ruttnande gamla lik. Det är inte bara parets verklighet som vacklar. Även det exklusiva spahotellet befinner sig i ett stadium av förruttnelse bakom de smäckert utformade badanläggningarna, de bländande leendena och den ypperliga servicen. Bakom fasaderna, både hos gästerna och personalen men också själva byggnaden, börjar sammanbrottet…en fuktskada som äter sig genom märg och murbruk.

Erik Svetoft har ett särpräglat och stilistiskt fulländat bildspråk som resulterat i fyra fulländade serieböcker, Limbo, Hakken, Mondo och nyligen Urhunden-nominerade Domus, som svämmar över av detaljer, mustiga färger och bisarra groteskerier, alla löst sammanhållna, ordlösa utflykter i en drömliknande värld. I Svetofts femte bok Spa (Sanatorium Förlag) spänner han musklerna ytterligare med sitt hittills mest ambitiösa projekt: en psykologisk och existensiell thriller i svart-vitt med blodröda inslag där verkligheten sakta men säkert förvandlas till en mardröm.

Till skillnad mot Svetofts övriga verk från Sanatorium Förlag så bjuder Spa på en sammanhållen berättelse med dialog men handlingen förs alltid framåt och domineras av bilderna. Vi får lära känna en mängd mer eller mindre knepiga karaktärer, som den nitiske spa-direktören med faderskomplex, en ung tjänsteman på tjänstekonferens som går vilse, en massör som förtvivlat försöker närma sig sina avvisande kollegor och en nyanställd som utsätts både för pennalism och mobbing. Förruttnelsen i väggarna präglar inte minst arbetsmiljön med en tydligt hierarkisk organisation där alla sparkar neråt men Svetoft använder sig också av nollställda ansikten vilket för tankarna till ett bisarrt maskspel.

Det är lätt att dra jämförelser med Lars von Triers Riket när spahotellet närmast får ett eget liv och övernaturliga och bisarra händelser driver människorna till vansinnets kant men här finns också ett härligt drag av David Cronenberg med en raserad verklighet, utanförskap och brutal body horror som skulle ge även den kanadensiske filmregissören mardrömmar. För att skruva till denna härlighet ytterligare så levererar Svetoft även slapstick och klassiskt våld à la Tom och Jerry i form av två komiska och odugliga VVS-reparatörer.

Spa är både en bisarr rysare och en stilistisk fullträff som befäster Erik Svetoft ställning som en av Sveriges mest unika serieskapare.

Manus: Erik Svetoft
Illustration: Erik Svetoft
Förlag: Sanatorium Förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...