Recensioner

Katakomberna under Champignac

tisdag 22 juni, kl 23:21 av 0 kommentarer

Greve Champignacs förfader Palau slutade sina dagar som en enstöring som helt tappat greppet om verkligheten, bland annat lät han bygga katakomber under slottets källare vars ingång murades igen av hans arvingar. Förutom sina studier om svampar skapade Paulau de Champignac det första fotografiet (en föga smickrande avbild av självaste kejsar Napoleon I) 40 år innan tekniken officiellt uppfanns och han var även närvarande vid Napoleons fälttåg i Egypten där han lärde sig att tyda hieroglyfer. Enligt legenden hemsöks katakomberna av grevens osaliga ande men Spirou, Nicke och greve Champignac råkar som av en händelse hitta nedgången till katakomberna och ledtrådar som kastar nytt ljus på mysteriet, bland annat något märkligt som Palau förde med sig hem från Egypten, en speldosa med en falsk ton, myten om en isprinsessa begravd i Himalayas bergsmassiv och minnet av en omöjlig kärlekshistoria.

Cobolts senaste Extraordinära äventyr med Spirou och Nicke är en gripande kärlekshistoria som tar oss runt halva världen och tillbaka igen på grund av det vännerna hittar i katakomberna under grevens slott. Skaparna bakom detta album är två Spirou-veteraner, nämligen Yann och Fabrice Tarrin och Katakomberna under Champignac är sprängfylld med härliga referenser ur Spirous egna universum. Bland använder sig vännerna av Zafirmobilen och hamnar i trubbel på grund av den lömska zafir-strålen men de får också sällskap av en dynamisk karaktär känd från flera tidigare äventyr, nämligen reportern Sickan.

Sickan är det flitigast använda namnet på karaktären på svenska (Seccotine i original) men hon har också dykt upp som Veronica, Tina samt med det lätt daterade smeknamnet Lilla Tårtsmulan. Hon retar för det mesta gallfeber på Nicke (på grund av hennes konkurrerande profession och det faktum att hon ständigt är på jakt efter det ultimata scoopet) och väcker samtidigt överraskande romantiska känslor hos den unge Spirou.

Berättelsen innehåller en sedvanlig mix av äventyr, dråpligheter och historiska referenser i sann Franquin-anda men ibland blir det lite för mycket av det goda. Albumet griper inte riktigt tag hos mig och det mesta går på autopilot med en hel del logiska fallgropar vilket drar ner betyget. Katakomberna i Champignac är dock trots allt ett helt okej Extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke och ett måste för alla Spirou-älskare i vårt avlånga land.

Manus: Yann och Fabrice Tarrin
Illustration: Fabrice Tarrin
Förlag: Cobolt
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...