Recensioner

Blacksad – Samlade äventyr

tisdag 17 augusti, kl 15:46 av 0 kommentarer

2006 gav Egmont ut den första svenska samlingsvolymen av Blacksad som innehöll de tre första albumen. Denna utgåva är tyvärr slutsåld men till min stora glädje dyker det upp en saftig samlingsutgåva av alla fem album i serien som publicerats mellan åren 2000 och 2013 (ny översättning av Stefan Carlsson) plus extramaterial nu i augusti från Cobolt. I slutet av oktober ger förlaget även ut det hett efterlängtade sjätte albumet (När allt faller – del 1) som ges ut samtidigt som det franska originalet.

Om man vill läsa en översikt över respektive album (Någonstans bland skuggorna, Arctic Nation, Röd själ, En infernalisk tystnad och Amarillo) så rekommenderar jag att man spanar in min gamla recension av de amerikanska utgåvorna från Dark Horse Comics.

För er som aldrig hört talas om denna pärla så kan man bäst sammanfatta Blacksad som hårdkokt film noir i färg med antropomorfa djur i rollistan, eller kort och gott Humphrey Bogart möter Disney. Serien är skapad av spanjorerna Juan Díaz Canales och Juanjo Guarnido för den franska seriemarknaden (förlaget Dargaud) men serien har även blivit en internationell succé som översatts till närmare 30 språk och hyllats med många fina priser som tre Eisner Awards och Angoulême-festivalens publikpris.

Huvudpersonen John Blacksad är en klassisk privatdetektiv med drag av både Dashiell Hammetts Sam Spade eller Raymond Chandlers Philip Marlowe och serien utspelas också i 50-tales USA. Förutom att Blacksad lånar friskt och kärleksfullt från den hårdkokta noirgenren så är den också fullständigt magiskt snyggt illustrerad av Juanjo Guarnido som även jobbat som tecknare på den franska Disney-studion i Montreuil. Med underbar fingertoppskänsla fyller han serien med ett fantastiskt menageri av antropomorfa djur med unika karaktärsdrag där gränsen mellan djur och människa antingen suddas ut helt eller helt enkelt bildar en perfekt symbios.

Manus: Juan Díaz Canales
Illustration: Juanjo Guarnido
Förlag: Cobolt
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...