Recensioner

Siris äventyr: Hövdingens fångar

tisdag 30 november, kl 22:20 av 0 kommentarer

Vikingahövdingen Rolle är den senaste i raden av vikingar som beslutat sig för att plundra Paris men han har tröttnat på Ivar och Gryms ständigt misslyckade planer för att ta sig in i staden. Han vill ha silvret som han gav dem tillbaka och hotar att koka dem i olja om de misslyckas en gång till. Ivar och Grym inser att de ligger illa till men kommer på den geniala planen att kidnappa den listiga vikingatjejen Siri, som satt käppar i hjulet mer än en gång för dessa skojare. Hon kan säkert, med lite mild övertalning, komma på ett sätt att inta Paris.

Patric Nyström och Per Demervall är tillbaka med ett nytt äventyr i sin barnboksserie med vikingatjejen Siri och hennes bästa vän Zack, son till kejsaren av Konstantinopel, där de mot sin vilja måste hjälpa vikingahövdingen Rolle, men den listiga Siri tänker göra allt i sin makt för att stoppa plundrarna och samtidigt skydda Paris invånare från vikingarnas anfall.

Handlingen i Siris äventyr: Hövdingens fångar är betydligt tunnare när det gäller historisk kontext jämfört med de två tidigare böckerna Kejsarens skatt och Mimers gåta. Det mesta som händer i detta äventyr är vikingar som gör sig illa på en massa roliga sätt i sina ständigt misslyckade försök att inta Paris, skickligt iscensatta av Siri själv. Det hade kommit väl till pass men lite fakta om vikingarnas erövringsmetoder eller om hur livet i Paris såg ut vid denna tidpunkt. Vi får visserligen stifta bekantskap med de fruktade bärsärkarna och vid ett tillfälle nämns det att Rolle är bror till Rollo men man glömmer bort att berätta att denne Rollo ibland räknas som den förste hertigen av Normandie (Robert I), vars ättlingar sedermera skulle bli kungar av England efter  Vilhelm Erövraren och hans invasionsarmés seger vid slaget vid Hastings 1066.

Humor och slapstick finns det däremot gott om i sann Asterix och Obelix-anda och Demervall briljerar också med underbara översiktsbilder över Paris och härligt prilliga detaljer bland gyttret av vikingakrigare. Det bjuds också på en skön twist att det är Siris mamma Iris och den kloka gumman Urd som tar upp jakten på Siris och Zacks kidnappare eftersom pappa Torkel gör illa sin fot.

Manus: Patric Nyström
Illustration: Per Demervall
Förlag: Stevali Barn
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...