Recensioner

Dragman

fredag 21 januari, kl 10:47 av 0 kommentarer

August Crimp lever tillsammans med sin fru Mary-Mary och deras lille son. Han är en helt vanlig man som lever ett stillsamt, ordinärt liv, men han bär också på en väl bevarad hemlighet. När han tar på sig kvinnokläder förvandlas han till Dolly Marie och får superkrafter som gör att han kan flyga. En kort period var han känd som superhjälten Dragman men har nu lämnat brottsbekämparbranschen bakom sig och packat ner kvinnokläderna i lådor för överskådlig framtid…ända tills hans tidigare superhjältepartner Dog Girl dyker upp och meddelar att flera tidigare superhjältekollegor försvunnit och granntjejen Cherry ber honom om hans hjälp med att lokalisera hennes föräldrars själar som de sålt för dyra pengar. Något motvilligt ställer August upp och tillsammans avslöjar de en mörk konspiration iscensatt av en tidigare bekant inom superhjältekollegiet och nu börjar en kamp mot klockan för att rädda världen från undergång.

Den brittiske serieskaparen Steven Appleby har många likheter med August Crimp för precis som honom så fascinerades Steven av kvinnokläder i tonåren och bevarade denna hemlighet för omvärlden ända upp i vuxen ålder. I det mycket fina efterordet i Stevens seriebok Dragman beskriver han dessa starka känslor när han klädde sig som en kvinna i smyg, men också efteråt, känslor av sorg, rädsla och skuld. ”Sorg över att vara tillbaka i verkligheten i mitt manliga jag. Rädsla över att bli upptäckt…och skuld för att gjorde något som jag trodde – nej, visste – var perverst och onormalt.” Efter flytten från norra England till London på 1980-talet öppnade sig sakta men säkert en helt ny värld för Steven där han upptäckte att han inte var ensam utan en av många och han började uppfatta crossdressing som något positivt och magiskt istället för en förbannelse. Han avslöjade hemligheten för sin familj och närmaste vänner på 1990-talet och lever sedan 2007 helt öppet som transvestit, använder sitt manliga pronomen, och har inte ägt ett manligt plagg på flera år.

Dragman – som nominerades till en Eisner Award i kategorin Best Graphic Album – New 2021 och vann juryns specialpris vid seriefestivalen i Angoulême samma år – är Stevens första längre seriebok och den bjuder på fantastisk läsning. Superhjälteserie, noir-thriller, familjedrama, surrealistisk science fiction, politisk satir samt Augusts kamp för att acceptera sin sanna identitet är blott några exempel på vad boken innehåller och den är en njutning att läsa från första till sista rutan.

I August Crimps värld finns det superhjältar i varje hörn och de är så vanligt förekommande att folk måste teckna en superhjälteförsäkring för att ha råd att betala dem när de räddar ditt liv. Samtidigt har vetenskapsmannen Shulman Fripp fått nobelpriset efter att ha upptäckt själens existens, vilket resulterar i att människor säljer sina själar till storföretag för att få snabba pengar, men detta materialistiska begär resulterar i att man blir elakare, apatisk och förlorar all mänsklig kontakt.

Vidare finns det många beröringspunkter med Watchmen där superhjältar har trasiga psyken, alla måste vara registrerade och det faktum att Appleby ofta använder sig av ett sidupplägg på nio serierutor. Flashback-scenerna är monokromt blåa, nutiden i fullfärg och samtidigt bryts historien med jämna mellanrum av ett prosasegment där man får följa de vidriga tankarna hos en bestialisk seriemördare som utsett transpersoner som sina offer.

Superhjältarna har hysteriskt roliga namn som bygger på deras absurda krafter, såsom Marsupialman (What’s in my manpouch today, scumbags?), The Philosopher, Flypaper, The Fist, Goldfish Boy och så vidare och Dragmans vresiga men lysande sidekick Dog Girls krafter är att hon har en hunds luktsinne. Förutom allt detta har vi kärnpunkten i berättelsen, nämligen August insikt om vem han egentligen är och att han behöver rädda sitt äktenskap, då hustrun Mary-Mary upptäckt att han ljugit för henne under alla deras år tillsammans. Som en liten bonus lider hon av panisk rädsla för superhjältar efter att hennes föräldrar dödades av en buss under en episk superhjältestrid i London för många år sedan, en händelse som uppmärksammas och firas stort varje år vilket gör situationen outhärdlig för henne.

När den sista pusselbiten fallit på plats i detta rafflande och mångfacetterade äventyr framgår det klart och tydligt att Steven Appelbys Dragman är en inspirationskälla för alla de som bär kläder eller föremål som inte förknippas med det egna könet och som varje dag kämpar för att vara ärliga mot sig själva, något att ta fasta på, för om vi alla är ärliga mot oss själva så blir livet lättare på alla sätt.

Manus: Steven Appleby
Illustration: Steven Appleby
Färgläggning: Nicola Sherring
Förlag: Jonathan Cape
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...