Recensioner

Hokus Pokus 4: Vargarnas fest

onsdag 9 februari, kl 13:21 av 0 kommentarer

Ida är orolig…mycket orolig. Hela familjen är på väg till gammelmoster Inger som bor ensam med sina katter i en stuga mitt ute i skogen och den mysiga familjeutflykten håller på att förvandlas till en mardröm. Efter att ha kommit till en konstig avspärrning hamnar de på allt mindre småvägar, pappas vägkarta blåser bort när han går ut för att se var de är, en häftig snöstorm med ymnigt snöfall blåser upp, lillebror är kissnödig och allas magar knorrar av hunger. Men det är inte det värsta, för Ida får syn på något stort och svart i skogsbrynet. Ett stort djur med lysande gula ögon som förföljer bilen. Inte så konstigt att hela familjen pustar ut när de efter en vägkrök möts av det starka ljusskenet från en stor, röd byggnad: Laban Bolls krog. ”Vad mysigt det ser ut i det där huset”, säger Ida. ”Kan vi inte stanna där och äta nåt?” ”Klart som fanken att vi ska stanna”, säger mamma. ”Ni är faktiskt inte de enda som är hungriga”.

Fjärde delen av Fabian Göransons underbara allåldersserie Hokus pokus bjuder på ett helt annat upplägg än vad vi vant oss vid från de tidigare böckerna. Vi lämnar Sjöviken, Idas skola, hennes klasskamrater och bästa vännen Ester och får istället ett mycket spännande och mysläskigt äventyr mitt ute på landet i en olycksbådande snöstorm samt en inbjudande vägkrog som visar sig vara något helt annat.

Inne på Laban Bolls krog tas de emot av syskonparet Ivar och Ester som bjuder dem på ett överflöd av välsmakande maträtter, men Ida anar snabbt oråd. Till att börja med tar de deras ytterkläder (inklusive Idas häxhatt), servitörerna pratar på rim och det görs konstiga förberedelser bakom dörrarna till köket.

Fabian Göranson tar tillfället i akt och leker med familjedynamiken (inklusive gammelmoster Inger som gör en oväntad och spektakulär entré mot slutet) och rädslan för det okända och levererar en härlig blandning av Bröderna Grimm, skräckfilm, svensk glesbygdsnostalgi och 1980-tal. Det här är ett äventyr utan mobiltelefoner och gps som utspelas vid en av alla dessa vägkrogar som drabbats hårt av trafikomläggningen och som skaffat sig nya kunder med lite oortodoxa metoder. Bokens titel är Vargarnas fest och utan att spoila för mycket så spelar detta djur en central roll i handlingen, allt ifrån det hotfulla djuret som förföljer familjens bil till den enda övriga gästen på Laban Bolls krog, långtradarchauffören Pentti, vilket osökt får mig att tänka på Fablernas värld.

Vargarnas fest är ytterligare ett läsvärt äventyr i Hokus pokus-sagan och nästa äventyr, Till skogens hjärta,  utspelas på en klassutflykt strax innan sommarlovet där saker går fel och Ida får reda på var hennes häxhatt kommer ifrån.

Manus: Fabian Göranson
Illustration: Fabian Göranson
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...