Krönikor och åsikter /Nyheter och tips

Shazam läser: Joanna Rubin Dranger

lördag 12 februari, kl 10:45 av 0 kommentarer

En av 2022 års mest emotsedda böcker är Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger på Albert Bonniers förlag som kommer ut i mars månad. Joannas tidigare serieböcker för vuxna har avhandlat ämnen som kärleken, karriären och moderskapet med en briljant estetik och känsla för seriemediet där humor, sorg, ilska, ångest och andra känslouttryck blandas till en mycket personlig mix som går rakt in i hjärtat. Hon har både fått Stora illustratörspriset, Urhunden och flera andra priser för den animerade filmversionen av Fröken Märkvärdig & karriären och blev professor på Grafisk Design & Illustration på Konstfack i Stockholm 2007.

Joanna slutade som professor på Konstfack 2017 och har under fyra år jobbat med sin mest imponerade bok hittills och samtidigt den svåraste eftersom den handlar om hennes judiska ursprung och sökandet efter förlorade släktmedlemmar till följd av Förintelsen – hemskheter som man valde att tiga om i familjen för att skydda de efterlevande.

Med anledning av detta kommande boksläpp beslutade jag mig för att förkovra mig i Joannas tidigare verk och fann en riktig bokskatt som jag varmt kommer att rekommendera till alla jag känner i fortsättningen. Joanna Rubin Dranger är utan tvekan en av Sveriges främsta serieskapare och hennes böcker förtjänar en hedersplats i alla svenska serieälskares hem.

Efter den tidiga debuten som nittonåring 1989 med barnboken ARG!: Nittiotalets argaste bok (tillsammans med författaren Anna Karin Cullberg) och ytterligare några böcker kom Joannas första bok för vuxna: Fröken Livrädd & Kärleken 1999. Här får vi för första gången stifta bekantskap med Joannas tecknade alter ego som letar efter den stora kärleken. Med ett härligt bildspråk får vi brottas med bokstavligt kärlekstrassel, en kärleksblomma som slår ut i håret när Joanna träffat en ny kille som ”ser” henne (fast han egentligen bara säger samma sak till alla tjejer) och andra hysteriskt roliga symbolbilder. Fröken Livrädd övervinner dock sin självömkan och lär sig slutligen att älska sig själv för den hon är.

2001 kom Fröken Märkvärdig & Karriären som vann Urhunden för Bästa svenska originalalbum året efter. Denna bok är ett riktigt mästerverk där Joannas alter ego brottas med sina egna högt ställda krav på att ständigt vara nyskapande och intressant men slutresultatet blir bara att hon blir ett nervvrak som gäckas av Bergmanska inre demoner och hennes storslagna förväntningar och omvärldens krav. Precis som i första boken hittar Fröken Märkvärdig ljuset i mörkret och slutorden fyller mig med värme: ”Nu är jag ingeningen alls men jag finns ändå kvar.”

Rubin Dranger gjorde en prisbelönad animerad filmversion av boken 2010 (som finns att beskåda på TriArtPlay. Vanna Rosenberg är rösten till Fröken Märkvärdig och i övriga röstroller hittar vi bland annat Ewa Fröling och Johan Rabaeus) och den blev även en dansk pjäs som sattes upp av Teater Dyrelab i Köpenhamn 2014.

Alltid redo att dö för mitt barn gavs ut 2008 och är Joannas mest personliga bok hittills. Här får vi följa både graviditet och förlossning samt det omtumlande livet som mamma med ständig självrannsakan, förberedelser inför värsta tänkbara skräckscenario, växla roll som öm moder och rabiat monster, skydda familjen mot potentiella mördare och nazister, reflektera över genusmedveten presentångest eller jämställdhet i världens mest jämställda land, och mycket mer. Boken är mycket träffsäker och rolig från början till slut.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...