Recensioner

På glid

fredag 20 maj, kl 23:00 av 0 kommentarer

Moa Romanova debuterade starkt 2018 med Alltid fucka upp (Kartago) som blivit en internationell succé och även vann en Eisner Award 2021 i kategorin Best U.S. Edition of International Material. Våren 2022 är hon äntligen tillbaka med en ny seriebok – På glid – på förlaget Kaunitz-Olsson och hon är även en av gästerna på årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival.

Moa är uppvuxen i Bollstabruk utanför ångermanländska Kramfors i Västernorrland där hon redan i unga år blev bästis med Åsa Söderqvist som senare skulle starta solobandet ShitKid. 2019 följde Moa med ShitKid, som vid den här tiden var en duo tillsammans med Lina Molarin Ericsson, på en USA-turné som startade i Los Angeles för att sedan fortsätta till festivalen South by Southwest (SXSW) i Houston. Den rika tillgången på både alkohol och droger gör livet till en fest, men långsamt så förvandlas festen obevekligen till misär. För Moa leder det kaotiska turnélivet till ett uppvaknande när händelserna framkallar minnet av en tragisk händelse i hennes barndom när en nära vän försvann och slutligen hittades död. Vid begravningen lämnade Moa en lapp på vännens kista med texten: ”För dig ska jag ta hand om mig. Lovar att inte glömma.”

På glid är utan tvekan en av årets allra bästa serieromaner med ett underbart flöde, träffsäker dialog, små och stora känslor, och som dessutom präglas av det faktum att Moa Romanova är en vansinnigt skicklig tecknare med ett helt unikt bildspråk och en estetik som är omöjlig att värja sig ifrån. Vistelsen i USA är verkligen helt galen men samtidigt mycket underhållande och kärnan i hela berättelsen är den djupa vänskapen mellan Moa och Åsa som övervinner allt.

Boken får högsta betyg och jag kan konstatera att Moa Romanova är en av Sveriges främsta serieskapare vars alster jag aldrig kan få för mycket av. Vilket hennes nästa projekt blir har jag ingen aning om men jag ber till alla gudar jag känner att det blir det tidigare utlovade klassiska ungdomsäventyret (som hon själv beskriver som ”Kitty på Ketamin”), vilket utspelas längs Höga kusten som är ihålig som en schweizerost av alla bunkrar som byggdes där under Kalla kriget.

Manus: Moa Romanova
Illustration: Moa Romanova
Förlag: Kaunitz-Olsson
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...