Recensioner

Junkwraith

onsdag 29 juni, kl 22:04 av 0 kommentarer

När det gäller debutverk av svenska serieskapare brukar de flesta dyka upp på svenska från något av våra många svenska förlag, med några lysande undantag. 2020 debuterade till exempel Disa Wallander med Becoming Horses på det kanadensiska förlaget Drawn & Quarterly och 2021 publicerade amerikanska Top Shelf Junkwraith – en riktig pärla skapad av Ellinor Richey från Göteborg.

Till vardags jobbar Ellinor som concept artist inom TV-spelbranschen men hon har också varit elev på Serieskolan i Malmö. Serien Junkwraith publicerades digitalt på Tumblr och när hon skickade två kapitel och en summerad synopsis av serien till Top Shelf så nappade förlaget och gav ut den som seriebok 2021. Eftersom jag själv är musiklärare och klarinettist måste jag även nämna att Ellinor spelar klarinett på fritiden i olika sammanhang. När hon var yngre spelade hon duetter med sin tvillingsyster Emma som även varit hennes naturliga kollega och samarbetspartner hela livet när det gäller teckning eftersom de bägge två målar och ritar.

I Junkwraith får vi träffa Florence Sato – ett ensambarn utan vänner med lovande framtidsutsikter inom konståkning, en sport hennes föräldrar älskar men som Florence finner allt mer outhärdlig på grund av alla höga krav, konkurrens och brist på egen motivation. En dag blir allt för mycket och i ett anfall av sorg blandat med vrede slänger hon sina splitternya skridskor i en soptunna. Denna handling åkallar olyckligtvis en junkwraith (”skräpgast”) – en skräckinjagande vålnad som kastar en märklig förbannelse över Florence i form av en tatuering på hennes arm. Med hjälp av efterforskningar och den snälla bibliotekarien Octavia får Florence reda på att en junkwraith hämnas på den som överger sina älskade ägodelar genom att beröva den tidigare ägarens minne. Nu måste hon ge sig av till The Wastelands och hitta The Cave of Recovery innan hon glömmer vem hon är eller hinner ta reda på vem hon egentligen vill vara.

Ellinor Richeys debutverk bubblar av underbar fantastik och upptäckarglädje redan från första rutan. Hon har en fullständigt oemotståndlig teckningsstil vilken är en skön mix av cartoony och manga och detta tillsammans med bokens tema om sökande efter identitet, kritik av slit och släng-samhället och en spirande kärlekshistoria gör den till en riktig pärla. Det prunkande världsbygget blandar friskt något slags nutid med fantasymiljöerna i Ödemarken och särskilt minnesvärd är den fina dialogen och den djupa vänskapen mellan Florence och hennes digitala hjälpreda Frank. En fantastisk debut och jag ser fram emot fler verk av Richey.

Manus: Ellinor Richey
Illustration: Ellinor Richey
Förlag: Top Shelf
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...