Recensioner

Familjen Fågel – Först är det roligt

fredag 23 september, kl 15:29 av 0 kommentarer

Efter den delvis självbiografiska boken En trasig historia om Mia som försöker klara sitt livspussel med en mamma som lider av mental ohälsa är Marie Tillman tillbaka med en nattsvart komedi i samma anda som hennes underbara serie Livscoachen som gick som följetong i Metro 2016-2019. I Familjen Fågel – Först är det roligt får vi möta en synnerligen udda familj av antropomorfa fåglar där inte mycket står rätt till. Faktum är att de ända medlemmarna av familjen som har sunt förnuft, tar ansvar och har förmågan att tänka rationellt är sonen och dottern och hur detta gått till, med tanke på deras föräldrar, är en gåta.

Boken består av flera löst sammanhängande episoder där mamman och pappan notoriskt ljuger för sig själva och sin omgivning – allt för att undvika att ta itu med sina verkliga problem. Mamman skryter bland annat med att hon inte kan någonting (förutom att laga lasagne som familjen äter varje dag) och har ett hemligt krypin på deras balkong, medan fadern låtsas gå till jobbet och försöker lära sonen att dricka whiskey. Som kronan på verket så levererar de också små visdomsord som ger en brutal existentiell ångest, eller vad sägs om: ”Allt gott och kul i livet för också med sig något värdelöst”, eller varför inte: ”Måste man finnas på riktigt. Tänk på det så kanske det känns lättare sen.”

När man skrattat så att tårarna rinner en stund så toppar Tillman anrättningen med att introducera farmor som bor i smyg i familjens lägenhet samtidigt som alla är övertygade om att hon är i sitt hus på Mallis.

De omvända rollerna i denna dysfunktionella familj där de vuxnas lögner slår knut på sig själva gör Tillmans härligt skruvade och absurda komedi till något av det roligaste jag läst på mycket länge och den rekommenderas varmt.

Manus: Marie Tillman
Illustration: Marie Tillman
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...