Nyheter och tips

Spiderman i Sverige läggs ner!

tisdag 5 maj, kl 16:36 av 14 kommentarer

spiderman_no_moreDet har spekulerats en del i vad som kommer hända med Schibsteds två Spiderman-titlar i och med att de lägger ner sin förlagsverksamhet i Stockholm. Shazam.se tog ett snack med Anna Lawrence, förlagschef på Schibsted och ansvarig för serietidningarna, för att höra hur framtiden ser ut:

”Tyvärr ser det mörkt ut för Spiderman i Sverige, vi kommer att lägga ner den efter nr 5/09. Spiderman Kidz fortsätter som vanligt, fast även den svenska editionen blir helt och hållet producerad i Norge. Jag kommer att ha hand om det administrativa och själva utstyrningen av tidningen under resten av året, men hela Schibsted Förlag i Stockholm läggs ner, tyvärr.”

Tyvärr verkar det vara precis så dystert som befarat. Jag tänker tillbaka på tiden i slutet av 80-talet. Då gavs det ut hela fyra stycken Marvel-titlar i Sverige. Det var också då mitt stora intresse för superhjälteserier föddes. Jag citerar Peter Bergting, Utan spidey, inget Gängkrig. Gamla Spindelmannen var nämligen anledningen till att Peter ville bli serietecknare.

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Trist! Tappar ju som något säkert redan påpekat hela den yngre målgruppen nu. Kanske läge att ta en fundering kring digitala serier på svenska? Kidsen hänger ju online istället för att leka med kottar nu för tiden, och det blir inga egentliga distributionskostnader.

 2. Thomas Fels says:

  Kan tänka mig att bara ingen sitter och håller på ensamrätten till Marvel så kommer någon annan att starta Spider-man på nytt i Sverige.

 3. Andreas says:

  Om Schibsted ska ge ut Spider-Man Kidz borde det väl innebära att man året ut (åtminstone) har Marvel-rättigheterna i Sverige.

  För övrigt är jag inte förvånad att S-M sålt dålig. Den har varit riktigt dyr om man ser till sidantalet, och innehållet har varit synnerligen konstigt sammansatt. Oftast har ett svenskt nummer bestått av två amerikanska nummer med olika(!) fortsättningsserier. Nej,man skulle ha följt Egmonts upplägg med 100-sidiga nummer som innehåller 4 amerikanska nummer – det blev ofta som en TPB där man samlade ett helt (eller nästan helt) story arc.

 4. Jimmy Wallin says:

  Mycket, mycket tråkigt. Men med tanke på hur illa de skött sin utgivning är det kanske inte så konstigt att läsarna sviker. Känns hur som helst skumt att en tidning som jag följt sedan 1987 försvinner från kioskställen…

 5. Spiderman i Sverige läggs ner!…

  Trist att höra, jättetrist….

 6. Andreas A says:

  Fan vad tråkigt :(. Precis innan New Ways To Die-story arcen ska börja (läst serierna i förväg på illegal väg) och jag vet om att det kan tvistas om spidey-storylinen har gått mot det sämre eller bättre, men Brand New Day där flera saker hände samtidigt igen var iaf något som fick upp mitt intresse igen för Spidey.

  Min prenumeration är inte ens över heller… *tårögd*

 7. Kimme L says:

  Jag säger bara, fan vad trist, ledsen för jag har läst marvel och hälst spider man sen 84 tills nu och köpt gamla nummer och har nästan alla tdningar om marvel och spiderman som har kommit ut i sverige, och prenumererar, tänkte, vad tusan jag har inte fått hem en tidning än, sen läste jag här. jag blev faktiskt knäkt, inget skoj, hoppas ett annan förlag ska ta hand om marvel och spiderman så dom kan börja sälja, plus att priset går ner lite och lite mer läsning, mer spider mer spider vill jag ha, har norge o danmark fortfarande tidningen? isåfall kanske man kan få reda på ilkn sida så man kan beställa=) ha det fint marvel vänner. och i love marvel. tjao

 8. Ari Hansson says:

  Tråkigt. Jag hoppas också att något annat förlag kommer att ta över utgivningen, även om det antagligen ser mörkt ut, med tanke på hur få förlag det finns nuförtiden.

 9. Sonny Parker says:

  Alltså det här kan bara inte vara sant! Jag är tokig i Spiderman. Går det inte att prenumera från USA eller något liknande? Jag måste ha de kommande nr, till vilket pris som helst! 🙂

 10. Ferdinand says:

  Visst är det tråkigt att den läggs ner. Sveriges sista superhjältetidning.

  Men visst kan du teckna en prenumeration på den amerikanska utgåvan Amazing Spider-Man. Dessutom nylanseras en ny Spider-Man-titel i oktober – Web of Spider-Man.

  Bor du i en stad med en serietidningsbutik (se vår avdelning för länkar) kan de hjälpa dig med en prenumeration. Annars går det att prenumerera direkt från Marvel.com.

  Lycka till!

 11. Gambit2K says:

  Ett tips är att man får tillgång till hela Marvels digitala seriearkiv för runt 500 kr om året. Det är typ 5000-6000 serier.

  RIP Svenska Spidey.

 12. […] Shazam kan man idag läsa om att svenska översättningen av Spider-Man läggs ner. Sen nyheterna om att […]

 13. Alberth says:

  Är det någon som har hört något mera??
  Det är så trist att dom la ner hela serien när det var som mäst spännande !!

 14. Johan says:

  Hej!
  Jag tycker alla borde satsa på att läsa den amerikanska spiderman. Jag har iaf gjort det sedan brand new day. Nu har Dan Slott hållt i trådarna och Spider-verse har släppts. Skitbra spidde äventyr med teckningar som får svenska fantomen att blekna i jämförelse

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...